VI. FCI skupina
Bavarski planinski gonič

bavarian-mountain-scenthound
Hrvatsko ime: Bavarski planinski gonič
Službeno ime (FCI): Bavarian Mountain Scenthound
Originalno ime: Bayrischer Gebirgsschweisshund
Nadimak: Bayrischer Gebirgsschweisshund, Bavarian Mountain Scenthound, Chien de rouge de Baviere, Bavarian Hound, Bavarski planinski krvosljednik, Bavarskii gonič

FCI No: 217
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Krvosljednici (Tragaci po krvi)
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 44cm - 52cm
Težina: 20-25 kg

Bavarski planinski gonič je pas koji lovi njuhom, porijeklom iz Njemačke. Pasmina je nastla početkom 1870-ih i vrlo je mlada u usporedbi s drugim drevnim pasminama koje danas i dalje postoje.Ova je pasmina prvenstveno uzgojena za slijeđenje traga krvi, što je očito iz njezinog izvornog imena Bayrischer Gebirgsschweisshund (Schweisshund znači krvosljednik).
Iako ranjena krupna divljač može prijeći kilometre, njemački su lovci pod moralnom zakletvom da će pronaći i upucati plijen, bez obzira da li je još uvijek živ ili ne. Bijeg ranjene divljači može biti obilježen sa samo nekoliko kapi krvi svakih stotinjak metara. To je trenutak u kojem je visokospecijalizirana vještina bavarskog planinskog goniča (BPG) tražena. Ranjeni plijen je potrebno pronaći, a ne ga ostaviti da trpi sporu, bolnu i mukotrpnu smrt. Ova pasmina je sposobna nanjušiti hladan trag. Nema sumnje da je pas sposoban obaviti zadatak zbog kojeg je i uzgojen. Postoje i druge pasmine koje se koriste u traganju za ranjenim životinjama, no većina može nanjušiti svježi trag. BPG često stupa na scenu kada drugi psi ne uspiju i može naći trag star čak 48 sati! Uz to, ovaj uporan pas neće nikad napustiti trag, sve dok ranjeni plijen ne bude pronađen.
Ova vrsta lova obično se prakticira u planinskoj pokrajini Bavarskoj u Njemačkoj. BPG je manja i kraća verzija svog pretka, hanoverskog krvosljednika. Iako djeluje prilično malen, BPG je vrhunski gonič i lovac na divokoze. Veličina je njegova najveća kvaliteta jer je pas vrlo prikladan za uspon u visine bavarskih Alpa.
BPG nastao za slijeđenje ranjenog plijena, no vlasnik neće pogriješiti ako ga dresira. Trening će izoštriti njegove urođene sposobnosti praćenja. S treningom je najbolje početi u najranijoj dobi. Dobro trenirani BPG javit će lavežom ako je pronašao ranjeni plijen i tako upozoriti lovca na lokaciju. Pas se isto tako može vratiti do lovca i govorom tijela pokazati gdje je plijen pao. Neki lovci zakače komadić kože na ovratnik psa i kada pronađe plijen, pas će tu kožu u ustima donijeti vlasniku.
Ova se pasmina rijetko vidi na izložbama pasa. Pojedini primjerci postali su kućni pratitelji. BPG je najpouzdaniji pratitelj profesionalnih lovaca i lovočuvara.