VI. FCI skupina
Bretanjski riđi baset

fawn-brittany-basset
Hrvatsko ime: Bretanjski riđi baset
Službeno ime (FCI): Fawn Brittany Basset
Originalno ime: Basset fauve de Bretagne
Nadimak: Fawn Brittany Basset, Tawny Brittany Basset

FCI No: 36
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 32cm - 38cm
Težina: 16-18 kg

Bretanjski riđi baset, poznat i pod nazivom svijetlosmeđi bretojski baset, je "veliki pas u malom pakovanju". Unatoč veličini, pas lako savladava pala stabla i vijuga između trnovitog žbunja u potjeri za plijenom. Mala Veličina je prednost koja omogućuje psu da uđe u brlog plijena, pothvat koji veci psi ne mogu postici.
Pas potječe iz Bretanje u Francuskoj. U psećem svijetu postoje tri tipa bretanjskog riđeg baseta-veliki (sada izumro), oštrodlaki i baset. Oštrodlaka varijanta i dalje postoji iako se smatra rijetkom. Ove se pse ne može naći van Francuske. Baseta se nekoć smatralo rijetkom pasminom, no 2007. godine skinut je s liste rijetkih pasmina jer stječe popularnost u Europi. Prvotno uzgojen da bude lovac, ovaj je pas zadržao svoju ljubav za potjerom, no također se razvio u maženoga psa za izložbe. U Švedskoj i Americi ove su pse uvježbali da budu izvrsni psi za traganje i spašavanje. U Velikoj Britaniji koriste ih kao uspješne terapeutske pse. Iako je njihov pravi poziv lov, ti se psi natječu i postižu iznimno dobre rezultate u natjecanjima poslušnosti.
Bretanjski riđi baset razvio se u privrženog kućnog pratitelja koji voli zabavu. To su općenito psi dobre naravi koji jako dobro odgovaraju na trening. Ovaj je pas izvrstan izbor za vlasnika koji je odsutan cijeli dan i ima vremena za njega samo nakon posla. Pas će biti sretan da leži kraj vatre cijeli dan i bit će u stanju pripravnosti, budan i spreman za maženje kad vlasnik stigne kući. Uz to ovaj pas nije izbirljiv i pojest će sve što mu je ponuđeno.
Ipak, ovi su psi lovci i tvrdoglavost im je urođena. Trebalo bi ih naučiti naredbi opoziva još u štenećoj dobi, no u većini će se slučajeva pas jednostavno "praviti gluh", posebno ako je osjetio zanimljiv miris.