VI. FCI skupina
Dunker - Norveški gonič norwegian-hound
Hrvatsko ime: Dunker - Norveški gonič
Službeno ime (FCI): Norwegian Hound
Originalno ime: Dunker
Nadimak: Norwegian Hound

FCI No: 203
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Norveška
Visina: 47cm - 57cm
Težina: 16-22 kgDunker ili norveški gonič je pasmina koja potječe iz Norveške. Ime je dobila po norveškom uzgajivaču Herr Wilhelmu Dunkeru, koji ju je stvorio tijekom 19. stoljeća. Dunker je uspio ostvariti svoj cilj da stvori goniča koji lovi njuhom, a ima sposobnost pokazivanja traga i brzinu jednaku psima koji love pomoću vida.
Dunker je elegantna pasmina ne samo zbog svoje jedinstvene obojenosti, već i neodoljive podudarnosti između sjajne dlake psa koji lovi vidom i vitkih mišića psa koji lovi pomoću njuha. Kao što je spomenuto, dunker posjeduje jedinstvenu kombinaciju boja, koja pasminu čini prepoznatljivom. Dlaka dolazi u dvije varijante-prva je harlekin ili mrljasto plava, a druga temeljna boja paleža s velikim sedlom koje je istočkano ili prekriveno mrljama. Bijele mrlje na licu, nogama, repu i prsima naglašavaju poseban izgled pasmine.
Ova je pasmina nastala međusobnim križanjem harlekinskog goniča (englesko-ruskog goniča) s autohtonim norveškim psima i smatra se jednom od pasmina koje su stvorene za lov na samo jednu vrstu plijena-kunića. Iako se smatra specijaliziranim lovcem, dunkera cijene zbog njegove pouzdanosti u lovu. On je možda srednje veličine, no vrlo je snažne građe. Njegov izgled ostavlja dojam moći i velike izdržljivosti. Ta čvrstoća mu omogućuje da se prilagodi na različite klimatske uvjete i teški grubi teren Norveške. Pasmina je još uvijek nepoznata van svoje zemlje porijekla; zapravo, smatra se rijetkom i u vlastitoj zemlji. Ipak, oni ljudi koji su imali priliku upoznati se s njom shvatili su kako osim dobrog i pouzdanog lovca, dunker može biti pas za sve namjene na imanju. Ova dopadljiva pasmina poznata po svojoj brzini i izdržljivosti je privržena i ima dobro uravnotežen temperament i nježne geste, što su kvalitete koje čine dunkera izuzetno prikladnim pratiteljem u svakom domu.