VI. FCI skupina
Hanoverski krvosljednik

hanoverian-scenthound
Hrvatsko ime:
Hanoverski krvosljednik
Službeno ime (FCI): Hanoverian Scenthound
Originalno ime: Hannover'scher Schweisshund
Nadimak: Hannover'scher Schweisshund, Hanoverian Scenthound, Hanoverian Hound, Hanoverski krvosljednik, Hanoverski gonič

FCI No: 213
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Krvosljednici (Tragaci po krvi)
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 48cm - 55cm
Težina: 25-40 kg

 

Njemački su lovci pod zakletvom časti obavezni pronaći pogođeni plijen-bilo ranjen ili mrtav. Divljač ranjena metkom ili strijelom može putovati kilometrima, skriti se u žbunju i umirati dugom, polaganom smrću. Praćenje ranjenog plijena je rijetko u SAD-u, no ova vrsta lova je česta u Njemačkoj i drugim europskim zemljama. Da bi se pronašao trag ranjene divljači potreban je schweisshund ili krvosljednik, pas koji slijedi trag krvi. Potraga za ranjenim plijenom može trajati danima. Krovsljednik mora imati izvrstan njuh i upornost da slijedi hladan trag. Mnoge su vrste pasa tragača s tim kvalitetama, no za jednu je potvrđeno da slijedi trag koji je bio hladan preko tjedan dana. Nakon nekoliko dana i praćenja traga preko 50 kilometara, ranjeni je plijen pronađen. Nenadmašni krvosljednik bio je hanoverski gonič!
Uporan, odlučan, usredotočen-prikladne riječi za opis hanoverskog goniča. Ova pasmina nije poznata po svojoj brzini, zapravo kreće se prilično sporo, ali ima nadmoćan njuh, karateristika koja je najpotrebnija u slijeđenju traga. Ranjeni jelen ostavlja par krvi svakih nekoliko kilometara. Osjetljivi nos hanoverskog krvosljednika može pronaći trag. Zbog toga je ova pasmina jedan od najdražih goniča koji love njuhom kod mnogih lovaca. Hanoverski gonič je uporan, nikad neće napustiti trag. Postoji izreka kako ovaj pas vrijedi više od bilo kakvog novca. Niti jedan ranjeni plijen ne bi se smio ostaviti da propadne u šumi. Pronalaženje ranjenog plijena smatra se činom milosrđa prema životinji. Kada ostali goniči ne uspiju svojim njuhom pronaći plijen, ovaj specijalist bit će doveden da uspije tamo gdje drugi nisu. Ovi visokospecijalizirani psi nisu za rekreativne lovce. U Njemačkoj hanoverske goniče obično drže i koriste lovočuvari i šumari, gdje pas neprekidno slijedi trag kako bi izbrusio svoje izvanredne tragačke sposobnosti. Ovo su zdravi psi, sa vrlo malo genetski nasljednih zdravstvenih problema. Očekivani životni vijek pasmine iznosi 14 godina.