VI. FCI skupina
Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič

small-gascon-saintongeois
Hrvatsko ime: Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič
Službeno ime (FCI): Small Gascon saintongeois
Originalno ime: Petit gascon saintongeois
Nadimak: Virelade Hound

FCI No: 21
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 56cm - 62cm
Težina: 22-28 kg

Pasmina je nastala početkom 20. stoljeća u Francuskoj, od strane francuskih uzgajivača koji su željeli stvoriti manjeg psa s dokazano jednakom vrsnoćom u lovu koju posjeduje veliki gaskonjsko-sentanžujski gonič. Iz legla su odabirani manji primjerci i ti su psi postali temeljem malog gaskonjsko-sentanžujskog goniča. Ovi su psi stvoreni na jugozapadnoj obali Francuske sa određenom namjerom lova na kuniće.
S prosječnom visinom od 56 centimetara, mali je gonič prosječno 15 centimetara niži od svog srodnika velikog goniča. Ipak, ova mala pasmina posjeduje sve izvanredne lovačke sposobnosti kao i veća, te zaista predstavlja vrh vrhova. Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič je vrlo brz, ima nadmoćan osjet njuha i vibrirajući, duboki melodiozan glas. Uzgajivači koji su željeli razviti stručnjaka za lov na kuniće s ovom su pasminom zaista dobili ono na što su ciljali. Ovi psi nisu samo izvrsni lovci na kuniće, već ih prati reputacija hrabrih i vrsnih lovaca na ostalu krupnu divljač. Oni neće dozvoliti plijenu da im umakne i neće ih zastrašiti sukobljavanje i istjerivanje plijena koji je nekoliko puta veći od njih. Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič je pas za razne namjene, savršeni lovački pratitelj za nekoga tko pripada grupi lovaca no ponekad želi loviti sam, jer ovo je pasmina koja se podjednako prilagođava čoporu i jednom lovcu.
Ovaj pas koji je prvobitno uzgojen za lov na kuniće ima zadivljujuću pojavu. Većina radnih pasa cijeni se zbog svojih lovačkih sposobnosti, a ne zbog fizičkog izgleda. Odaberete li ovu pasminu, dobit ćete oboje. To je tip psa s kojim ćete se ponosno prošetati u psećem parku. Ova pasmina srednje veličine posjeduje plemenit i istaknut izgled, a karakter mu je prijateljski te ga cijene zbog njegovog uravnoteženog temperamenta.