VI. FCI skupina
Nivernejski oštrodlaki gonič

griffon-nivernais
Hrvatsko ime: Nivernejski oštrodlaki gonič
Službeno ime (FCI): Griffon nivernais
Originalno ime: Griffon nivernais
Nadimak: Chien de Pays, Nivernais

FCI No: 17
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 53cm - 60cm
Težina: 22-25 kg

Nivernejski oštrodlaki gonič izvorno je uzgojen za lov na medvjede i vukove. Vjerojatno nema ništa više što bi lovac mogao tražiti od ovog psa. Pasmina poznata pod imenom Chien de Pays je odvažna, robustne građe i neusporedivom željom za lovom. Ovaj strastveni i neumorni lovac ima izvrstan njuh i ugodan glas-kvalitete koje francuski lovci najviše cijene. Plemstvo je davalo prednost ovoj pasmini stoljećima zbog njezinih nasljednih izuzetnih lovačkih sposobnosti. Ovaj hrabar pas pokazuje inicijativu i samostalnost u lovu. U Francuskoj se smatra najboljim lovcem na divlje svinje.
Iako je porijeklo nivernejskog oštrodlakog goniča obavijeno tamom, ova se pasmina smatra jednom od najstarijih lovačkih pasmina goniča u Francuskoj. Kako mu i ime govori, nastao je u području Nivernais u središnjoj Francuskoj. Obično lovi u čoporu, no može loviti i samostalno. Ranije se lovni teren znao proširiti preko područja od 100 kilometara i trajati danima. Pasmina je poznata zbog svoje velike izdržljivosti, te se uspješno prilagodio toj vrsti lova. Smatraju ih specijalistima u lovu na vukove, jer posjeduju vještinu potrebnu za proganjanje plijena preko neravnog terena čak i po hladnoći i kiši. Ako je potrebno, neće oklijevati niti od skoka u vodu da bi slijedili svoj ulov. Dlaka čvrsta poput žice je njegova vrijedna karakteristika, budući da mu služi kao zaštita kada treba slijediti plijen kroz gusto žbunje.
Ova oštra dlaka koja ostavlja dojam neurednosti i zapuštenosti mogla bi odbiti moguće vlasnike koji traže ljubimca elegantnog izgleda. Ipak, ovaj pas prljavog izgleda ima odanu i privrženu osobnost. Može ostavljati melankoličan dojam, no nije agresivan i predstavlja izvrsnog pratitelja jednom kad završi lovna sezona.