VI. FCI skupina
Njemački gonič german-hound
Hrvatsko ime: Njemački gonič
Službeno ime (FCI): German Hound
Originalno ime: Deutsche Bracke
Nadimak: German Bracke, Olper Bracke, Westphalian Bracke

FCI No: 299
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 36cm - 38cm
Težina: 18-22 kg

 

Njemački gonič je veličanstvena pasmina namijenjena lovu i ostalim sportskim aktivnostima. Ova je pasmina porijeklom iz Njemačke nastala nakon više godina velikog truda, kombinirajući različite pasmine goniča sa svrhom stvaranja "goniča za sve". Zaista, sav se trud i rad isplatio stvaranjem ove jako dobre pasmine, koja može biti pogodna kako za lov, tako i za svakodnevnog pratitelja u dnevnim aktivnostima.
Njemački su goniči nastali iz kombinacije nekad popularnih i snažnih vrsta goniča sa lokalnom vrstom manjih goniča pod nazivom Steinbracke. Od 1900. godine spoj ovih dviju snažnih i vrsnih pasmina nazvan je njemačkim goničem.
Tijelo njemačkog goniča je u formi za rad i očito pokazuje svoje velike mogućnosti-brzinu pri radu, odlučnost, sposobnost rada u svim vremenskim uvjetima i, što je najvažnije, želju za savladavanjem gotovo svih zadataka koji su mu povjereni. S obzirom na sve navedeno, nužno je da vlasnik uvijek zaokupi svoga psa intenzivnom aktivnošću, kako bi ga održao stimuliranim za rad. Njemački gonič ne osjeća se dobro u zatvorenom prostoru.
Visina pasmine iznosi od 41 do 53 centimetara, uz težinu od oko 16 kilograma. Dlaka mu je glatka i kratka i može biti različitih boja, no najčešće je bijela, tamna ili boje paleža. Lubanja njemačkog goniča je lagana, a nosni most ravan s izraženim stopom. Ovaj izuzetno osjetljivi nos je jedno od najvažnijih obilježja njemačkog goniča zbog širokog raspona mirisa koje osjeća, što ga svrstava u red pasa koji love slijedeći miris. Pasmina posjeduje i ravne, duge i široko ovješene uši.
Ova jako entuzijastična pasmina koristi se za lov na kuniće, lisice i veprove u planinama. Njegove duge i mišićave noge omogućuju mu da trči brzo i pokriva relativno veliko područje na tragu. Uza sve to, njegove izuzetne nosnice omogućavaju mu da u tišini slijedi tragove ranjenih životinja. Njegov jasan i glasan lavež još je jedna velika prednost koja može koristiti u lovu.
Njemački gonič je aktivna pasmina koja ne zahtijeva previše njege i održavanja zbog svoje tanke dlake; umjesto toga, ovi psi trebaju stalni trening i prilično prostora za trčanje i lutanje uokolo.