VI. FCI skupina
porcelaine
Hrvatsko ime: Porculanski gonič
Službeno ime (FCI): Porcelaine
Originalno ime: Porcelaine
Nadimak: Chien de Franche-Comté, Lunéville Hound

FCI No: 30
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 53cm - 58cm
Težina: 25-28 kg

Porculanski kipić psa na trijemu bijele kamene kuće privukao je pozornost prolaznika. "Kako prekrasna figurica!" "Izgleda poput pravog psa" Iznenada, kipić je zabacio vrat i s nosom u zraku ispustio prekrasno melodiozno zavijanje. To je ipak pravi pas!
Ova je pasmina puna životne snage, neumoran lovac koji posjeduje izvrstan njuh i melodiozan rezonantni glas. Porculanski gonič lovi u čoporu. Ovi vrlo samostalni psi sami će krenuti u lov, bez čekanja naredbe vlasnika. Može ih biti teško trenirati zbog toga što ne posjeduju spremnost na ugađanje tipično za pse. Želite li psa koji će istog trena slijediti vaše naredbe, morat ćete potražiti drugu pasminu, jer tada porculanski gonič definitivno nije za vas. Ovi su psi izvrsni lovci ne samo na kuniće i jelene, već i na krupnu divljač. Hrabri porculanski gonič neće se naći zastrašen pred divljim veprom. Ovo je jedna od nekoliko francuskih pasmina goniča koja je privukla interes lovaca iz drugih zemalja.
Porculanski je gonič nadareni lovac, poznat po svom melodioznom glasu. Osim dobro uravnoteženog temperamenta i impresivne pojave, pas je društven i uživat će u pažnji koju dobiva od ljudi. Sve to čini ga prikladnim pratiteljem u kući. enrgičan u lovu, porculanski gonič je miran i pristojan u kući.