VI. FCI skupina
anglo_francais_blanc_noir_profil_desnoVeliki englesko-francuski bijelo-crni gonič-Grand anglo-francais blanc et noir (Great Anglo-French White and Black Hound)

Hrvatsko ime: Veliki englesko-francuski bijelo-crni gonič
Službeno ime (FCI): Grand anglo-francais blanc et noir
Originalno ime: Great Anglo-French White and Black Hound
Nadimak: French Hound

FCI No: 323
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla:
Francuska
Visina: 62-72 cm
Težina: oko 30, ne preko 35 kg

Veliki pas moćnog izgleda s dugim nogama, dugim visećim ušima i dugim repom. Njihova kratka, dupla dlaka je trobojna-bijela s crnim plaštom i oznakama, uključujući crne ili plave točke po tijelu i smeđkaste točke po potkoljenicama. Smeđe oznake često se pojavljuju na gornjem dijelu bedre, što se naziva roe buck oznaka.

Pasmina potječe od križanja između starog sentonžoaskog goniča i lisičara. U svojoj domovini Francuskoj i dalje se primarno uzgajaju kao lovački psi čopora, za lov na krupnu divljač. Iako veličinom odgovaraju pridjevu "veliki", to se nužno ne mora odnositi na njihovu visinu. U većini slučajeva radi se o oznaci za čopor koji lovi krupnu divljač.

Za ovu pasminu nisu zabilježeni nikakvi neobični zdravtsveni problemi, kao niti izvanredno zdravlje. Temperament pojedinih pasa može se razlikovati, no općenito psi koji su uzgajani za lov u čoporu nisu dobri kućni ljubimci.