VII. FCI skupina
Burbonski ptičar

braque-du-bourbonnais
Hrvatsko ime: Burbonski ptičar
Službeno ime (FCI): Bourbonnais Pointing Dog
Originalno ime: Braque du Bourbonnais
Nadimak: Burbonski ptičar, Braque du Bourbonnais, Bourbonnais Pointing Dog, ourbonnais-Vorstehhund, Braco del Bourbonnais, Burbonski poenter, Bourbonnais Pointer

FCI No: 179
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 53cm - 63cm
Težina: 18-26 kg

 

 

Burbonski ptičar je pas starinskog izgleda, nastao u središnjoj Francuskoj u pokrajini Bourbonn. Ovo je višenamjenski lovački pas koji se može smatrati idealnim partnerom svakog lovca. Osim istančanog njuha, posjeduje urođeni entuzijazam za donošenjem. Burbonski ptičar je snažan i moćan pas koji lovi metodički na bilo kojoj vrsti terena. To je neumoran lovački pas sa tajanstvenim instinktom i sposobnošću da prikliješti fazane i prati ranjeni plijen. Burbonski ptičar ima prirodni galop kojeg je užitak promatrati. Taj pas lebdi nad visokom travom!
Burbonskog ptičara često zovu "kratkorepi ptičar" jer su neki psi rođeni bez repa, a kod onih koji ga imaju je vrlo kratak, kraći od 15 centimetara. Kraći rep čini ga posebnim u odnosu na bilo koji tip pointera, jer većina pointera ima duge repove. Ovaj pas ima dopadljivu dlaku koja može izgledati poput breskvinog cvijeta ili nježne ljubičaste nijanse. Dlaka može biti pomalo gruba na dodir.
Burbonskog se ptičara smatra potpunom pasminom, što znači da je on prije svega lovac, no to nadopunjuje ulogom privrženog i odanog kućnog pratitelja. Ovi su psi uzgojeni da bi slijedili lovca, pa ako ste odabrali jednoga od njih za ljubimca, budite pripravni na to da vas slijedi kao sjena. Pas nije agresivan po prirodi, no neće oklijevati ni trenutka bude li trebao reagirati na najmanji znak opasnosti kako bi zaštitio vas i vašu obitelj. Burbonski ptičar razvija veliku privrženost i odanost ljudima u obitelji. Imati ovog psa je savršena kombinacija, jer će vikendom biti zavisan i neumoran pratitelj lovcu u obitelji, a preko tjedna veliki drug djeci i odani pratitelj svakom u kući.