VII. FCI skupina

Gaskonjski ptičar

gaskonjski-pticar
Hrvatsko ime: Gaskonjski ptičar
Službeno ime (FCI): French Pointing Dog - Gascogne type
Originalno ime: Braque français, type Gascogne - grande taille
Nadimak: Francuski ptičar Gaskonjski tip, Braque français, type Gascogne, French Pointing Dog - Gascogne type, Französischer-Vorstehhund - Typus Gascogne, Braco francés, tipo Gascuna talla grande, French Pointer, Gaskonjski ptičar, Francuski seter, Gaskonjski poenter

FCI No: 133
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 56cm - 69cm
Težina: 20-32 kg

 

Gaskonjski ptičar se smatra jednom od rjeđih pasmina pasa. Pasmina je dobila ime po Gascony, pokrajini u južnoj Francuskoj gdje je nastala. Smatra se da je ova pasmina rezultat sparivanja uvezenih španjolskih i talijanskih ptičara. Prema drugoj teoriji o njihovom podrijetlu, moguće da potječe od srednjovjekovne pasmine ptičara iz 14. stoljeća, Chien d'Oysel.

Gaskonjski ptičar je velika i lijepa pasmina plemenitog izgleda. To je moćan pas snažnih kostiju koji ne izgleda preteško. Pas je brz i sposoban lovac, cijenjen od francuskih zaljubljenika u lov zbog svojih izvrsnih sposobnosti lova, pokazivanja i donošenja preko 200 godina. To je metodičan lovac koji pokazuje upornost, pa može biti i opsesivan prilikom slijeđenja traga. Gaskonjski ptičar u lovu predstavlja prekrasan prizor. Pas trči jako brzo i vraća se nazad po tragu kako bi našao plijen. S nosom u zraku istražuje mirise, a jednako je sposoban pronaći miris plijena na tlu, čak i ako se nalazi ispod guste vegetacije.
Gaskonjski ptičar nije samo cijenjeni lovac-on predstavlja i iznimnog obiteljskog ljubimca. To je poslušan, odan i privržen pratitelj u kući. Kao stražar nije učinkovit, jer je poznat po svojoj blagosti i vrlo prijateljskom ponašanju. Lako ga je trenirati zbog visoke inteligencije, no posjeduje osjetljivu osobnost. Trening bi se trebao provoditi na uporan i čvrst, ali istodobno blag način. Pas će loše reagirati na grube metode treninga. Ukoliko se započne sa igrom, bit će voljniji i poslušniji.
Pasmina je bila na rubu izumiranja na početku 20. stoljeća. Nasreću, spasili su je predani uzgajivači, a moguće ju je vidjeti samo u njenoj zemlji porijekla. Francuski ptičar ne uživa u popularnosti kakvu je imao u prošlosti. Nema ih puno, no više nisu na rubu izumiranja, zahvaljujući činjenici da ih francuski lovci izuzetno cijene zbog njihovih iznimnih lovnih sposobnosti.