VII. FCI skupina

Francuski-pirinejski-pticar

Hrvatsko ime: Francuski pirinejski ptičar
Službeno ime (FCI): French Pointing Dog - Pyrenean type
Originalno ime: Braque français, type Pyrénées (petite taille)
Nadimak: Francuski pirinejski ptičar, Braque français, type Pyrénées, French Pointing Dog - Pyrenean type, Braco francés, tipo Pirineos talla pequena, Mali francuski seter, francuski pirinejski poenter
 
FCI No: 134
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas
 
Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 47cm - 58cm
Težina: 17-25 kg
 
Francuski pirinejski ptičar u pokretu predstavlja izvanredan prizor. Pas je toliko brz i pokretan, da se čini da leti u potjeri za plijenom! Braque Francais doslovno znači francuski ptičar. Dva su tipa francuskih ptičara-francuski pirinejski ptičar koji teži od 17 do 25 kg i gaskonjski ptičar koji teži od 25 do 32 kg. Pirinejski je ptičar češći od gaskonjskog. Manja je varijanta francuskog ptičara popularna u Francuskoj, kao i u drugim europskim zemljama.

Francuski pirinejski ptičar je mala pasmina setera s prekrasnom pjegavom dlakom. Iako je prilično malen, pas ima mišićavo tijelo. To je pas dugih nogu s brzim stopalima; kreće se brzo i živahno i poznat je po nevjerojatnoj izdržljivosti koja je nadasve potrebna za lov na teškom terenu Pirineja u Francuskoj. Pasmina je poznata u cijeloj zemlji po svojim lovačkim kvalitetama. Ovo je pas mekog zagriza, a lovac bi mogao reći kako je rođen napola dresiran, jer mu nikad neće biti potreban daljnji trening. Pasmina je dobar izbor za nekoga tko nikad nije imao psa ili vlasnika koji prvi put uzima lovačkog psa. Vlasnik će ga trebati naučiti samo nekoliko osnovnih zapovijedi. Nužno je provesti trening čvrsto, ali na nježan način. Pirinejski ptičar je osjetljiv pas. Drugi lovački psi odmah će se oporaviti nakon što njihov vlasnik ili trener plane, no to nije slučaj s ovim psom kojem je potreban blaži pristup. Ne vičite na njega ako ne želite da uzmiče od vas svaki put kad mu se približite.

Francuski pirinejski ptičar je vrlo odgojen pas, koji će biti odan i privržen vlasniku i obitelji. To je tip psa kojeg gospodarica kuće može dijeliti s gospodarom koji je strastveni lovac. On je divan ljubimac kojeg se može smatrati pomalo lijenim jer je relativno neaktivan u kući. Vikendima, glava kuće će u njemu pronaći pouzdanog pratitelja u lovu. Tih i miran u kući, na terenu će živnuti.