VII. FCI skupina

Francuski španijel

francuski-spanijel

Hrvatsko ime: Francuski španijel
Službeno ime (FCI): French Spaniel
Originalno ime: Epagneul français
Nadimak: French Spaniel, Französischer Spaniel, Spaniel francés

FCI No: 175
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 55cm - 61cm
Težina: 20 - 25 kg
Životni vijek: 12 - 14 godina
Štenci: 2 – 8

Francuski španijel je stara pasmina za koju se vjeruje da je postojala za vrijeme 14. stoljeća. Ovo je bila omiljena pasmina francuskog plemstva i primarno je korištena za lov sa sokolovima i mrežama. Iako je cijenjena u svojoj domovini, pasmina je relativno nepoznata van Francuske.

Stručnjaci za pse francuskog španijela opisuju kao psa koji ima karakteristike španijela, a tijelo setera. Ima elegantnu valovitu dlaku srednje duljine koja ga štiti od ledene vode i ekstremno hladnog vremena.

Francuski španijel je poznat po svojoj mirnoj, ljupkoj i inteligentnoj prirodi, što ga čini izvrsnim obiteljskim psom. Ipak, oni su primarno lovci koji pokazuju raznovrsnost u traganju, pokazivanju i donošenju plijena na kopnu i u vodi. Radi se o višenamjenskom lovačkom psu, čija je specijalnost lov na poljima i u šumama. Užitak je vidjeti francuskog španijela u lovu na šljuke, lještarke i jarebice na bilo kojoj vrsti terena. Oni su metodični i uporni lovci. Ledena voda ili trnovito grmlje neće umanjiti njihov entuzijazam za ganjanjem plijena. Ovi psi koriste razne metode lova-mogu trčati za plijenom u punom trku ili se potajno šuljati i ukočiti kada nanjuše pernati plijen.

Osim što je lovački pas za sve namjene, francuski španijel posjeduje klasičnu ljepotu. Ima uravnoteženu narav i lako se brinuti za njega. Može li ijedan vlasnik više poželjeti?