VII. FCI skupina

Zemlja porijekla:
Škotska

gordon-seter.jpgNamjena:
Lovački i kućni pas

Veličina:
Visina mužjaka iznosi oko 66 cm, visina ženke oko 62 cm.

Dlaka:
Dlaka je srednje dužine (nije kovrčava). Boja je uvijek crna, s kestenjasto smeđim mrlja­ma. Bijela mrlja na prsima je dozvoljena.

Njega:
Gordon setera morate redovito iščetkavati, kon­trolirati uši.
Ako je previše dlake ispod ušiju, morate je od­rezati kako ne bi došlo do infekcija.
Dlaku na rubu uha nemojte rezati, makar je to kod drugih setera dozvoljeno. Za izložbe se mo­ra posebno pažljivo "frizirati".

Narav:
Gordon seteri su umiljati, ljubazni, inteligentni, društveni, krotki i osjećajni, ali i malo tvrdo­glavi.

Odgoj:
Lako su odgojivi, ako zadržite njihovu tvrdogla­vost na oku.
Uz svu dosljednost trebaju odgoj pun ljubavi, kod suviše strogog odgoja mogu duhovno zakržljati. U nekim slučajevima savjetujemo tečaj za štenad.

Socijalno ponašanje:
U mladosti ovi psi moraju imati puno pozitiv­nog iskustva s ljudima, životinjama i situacijama kako bi odrasli harmonično.
Općenito se ovaj pas dobro slaže s drugim psi­ma, a odnos s djecom je također odličan jer oni su pravi "prijatelji" ljudi.

Vježbanje:
Gordon seter treba puno kretanja. Uzmite ga redovito u duge šetnje i čim dokraja odraste, pustite ga da trči pored bicikla.
Nije baš vjeran svome području, pa vam savje­tujemo da dobro ogradite svoj posjed ili vrt. Životni vijek im iznosi 10 - 12 godina.

Bolesti:
Obično su izvrsnog zdravlja, samo su određeni primjerci skloni displaziji kukova i očnim bolestima. Treba pripaziti kod hranjenja, da ne bi došlo do torzije želuca.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice