VII. FCI skupina

Zemlja porijekla:
Francuska

korthalsov-ostrodlaki-pticar.jpgNamjena:
Lovački i kućni pas

Veličina:
Visina mužjaka iznosi 55 - 60 cm, visina ženke 50 - 55 cm.

Dlaka:
Gruba i oštra dlaka ne smije biti vunasta. Poddlaka je mekana i gusta.
Boje su plavo-siva, siva sa smeđim površinama i jednobojno smeđa (če­sto prošarana sivim pjegama). Dozvoljena je i bijela boja sa smeđim.

Njega:
Korthalsovog oštrodlakog ptičara morate redovito četkati i češljati.
Kontrolirajte uši i odstranite suvišne dlake između jastučića ne šapama.

Narav:
To su inteligentni, društveni, privrženi, oprezni, hrabri, vrlo vjerni i ljubazni psi. Posjeduju veliku izdržljivost.

Odgoj:
Ovoj je pasmini odgoj gotovo nepotreban. Svejedno, morate pokazati u ophođenju s njime svoju dosljednost. Dovoljno su inteligentni da brzo shvate što se od njih traži.

Socijalno ponašanje:
Dobro se slažu s djecom i drugim psima. Ako ste ga dobro socijalizirali ,neće biti problema niti s mačkama, niti s ostalim kućnim životinja­ma.
Prijatelje obitelji pozdravlja s veseljem, zlo­namjerne nepoznate odmah će raskrinkati.

Vježbanje:
Ovaj pas je dušom i tijelom lovački pas i potreb­no mu je puno kretanja kako bi se osjećao do­bro. Izvrstan je i svestran lovački pas. Ako me­đutim ne možete s njime ići u lov, onda bi bilo dobro da ga vodite na duge šetnje.
Kada potpu­no odraste, možete ga pustiti da trči pored bi­cikla. Plivanje i aportiranje njegove su najmilije aktivnosti. Živi često i do 14 godina.

Bolesti:
Ovo je vrlo zdrava i otporna pasmina. U pojedinim uzgojnim linijama pojavljuje se displazija kukova, a rjeđe panostitis, displazija lakta i DDD (degenerativna bolest diskova). Od ostalih bolesti mogu se javiti ektropija ili entropija, ruptura trećeg kapka i pupčana kila.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice