VII. FCI skupina

madjarska-vizla

Hrvatsko ime: Mađarska kratkodlaka vižla
Službeno ime (FCI): Hungarian Short-haired Pointing Dog
Originalno ime: Rövidszörü Magyar Vizsla
Nadimak: Hungarian Pointer, Magyar Vizsla, Braque hongrois r poil court, Drotszoru Magyar Vizsla, Hungarian Shorthaired Vizsla, Hungarian Vizsla, Kurzhaar Vizsla

FCI No: 57
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Mađarska
Visina: 53cm - 63cm
Težina: 18-30 kg
Životni vijek: 11-14 godina
Štenci: 6-8

Činjenica da je vižla, ili kako je često nazivaju mađarski ptičar i dalje s nama pitanje je sreće, jer je do kraja Drugog svjetskog rata ova pasmina bila zamalo izumrla. Do toga je došlo zbog činjenice da je na početku rata pasmina bila najvećim dijelom potpuno vezana uz Mađarsku, koja je bila teško pogođena ratom, kao i ostatak Europe.

Ipak, pasmina se oporavila i do 1960. postala priznata u Americi. Na prvi pogled kod vižle se jasno raspoznaju karakteristike ptičara, te je ona zapravo izvrstan lovački pas koji je odličan u donošenju malog plijena kao što su zečevi i ptice močvarice. Vižla je energična pasmina koja je najzadovoljnija kada ima veliki otvoreni prostor za lov i igru.

To je srednje velik, vitki ali mišićavi pas, koji bi trebao imati kratku dlaku zlatnohrđave boje, iako mađarska oštrodlaka vižla ima oštru dlaku naslijeđenu od njemačkog oštrodlakog ptičara, s kojim je sparena kratkodlaka vižla kako bi se dobilo upravo to obilježje.

Vižla također posjeduje plemeniti temperament i urođeni zaštitnički instinkt, koji je čini dobrim stražarom. Zbog svog uravnoteženog temperamenta, zaigranosti i spremnosti za prihvaćanje uputa i treninga, ova će pasmina biti dobar obiteljski ljubimac, dokle god ima dovoljno prostora izvan kuće za istrčavanje. Vižla je također dobro poznata po svojoj ljubavi prema vodi i zbog toga voli donositi bačene štapove i igračke iz jezera ili rijeke.