VII. FCI skupina

Njemački dugodlaki ptičar

German-long-haired-Pointing-Dog

Hrvatsko ime: Njemački dugodlaki ptičar
Službeno ime (FCI): German long-haired Pointing Dog
Originalno ime: Deutsch Langhaar
Nadimak: Deutsch Langhaar, Deutscher Langhaariger, Deutscher Langhaariger Vorstehhund, GLP, Langhaar Pointer (German Longhaired), Perro de muestra alemán de pelo largo, Chien d'arret allemand a poil raide

FCI No: 117
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 58cm - 70cm
Težina: 27 - 32 kg
Životni vijek: 12-14 godina
Štenci: prosjećno 5

Njemački dugodlaki ptičar (NJDP) je prvorazredni lovački pas za sve namjene, s iznimnim talentom za rad u šumi, kao i u vodi. Za nepoznavatelje pasmine, ovaj pas može se činiti poput njemačkog kratkodlakog ptičara jer obje pasmine imaju jednake lovačke sposobnosti, ili njemačkog oštrodlakog ptičara zbog sličnosti u izgledu. No NJDP je definitivno posebna pasmina. Ova pasmina, kojoj bi trebalo odati priznanje kao svestranom, izdržljivom i brzom psu, praktički je nepoznata izvan granica svoje domovine Njemačke.

Preko sto godina ovi su se psi uzgajali samo za lov. A NJDP itekako lovi! Pas je miran u kući, no jednom kad ga gospodar povede u lov, trenutačno će se transformirati u lovca, pokazujući strast za lovom. Pošto je NJDP pointer ("pokazivač"), instiktivno će se zaustaviti i uperiti njušku u smjeru divljači, kako bi lovcu ukazao na položaj plijena. Ovi su psi u psećem sedmom nebu kada im se dozvoli da love.

NJDP spada u skupinu kontinentalnih ptičara za razne namjene, što znači da on ne samo pokazuje, već i traži i donosi plijen. Sposoban je raditi u bilo kojoj situaciji-sjediti i skrivati se, donositi ptice, te juriti preko neravnog terena u potrazi za plijenom. NJDP se smatra jednim od najboljih ptičara na svijetu kojeg se ne treba posebno trenirati za lov, jer već kao štene pokazuje svoje urođene izvrsne lovačke sposobnosti. Za ovog psa je poznata upornost kojom slijedi sitnu divljač kao što su zečevi i vjeverice.

NJDP je pointer, no najprikladniji opis za njega bio bi "pas koji slijedi lovca s puškom". Očito se ova pasmina najčešće koristi za traganje i pronalaženje ranjenih jelenova, veprova, plijena prekrivenog krznom i ptica. Posjeduje dobar njuh pomoću kojeg lako slijedi trag ranjenog plijena.

Odlične lovačke spsobnosti ove pasmine ne mogu se dovoditi u pitanje. Ipak, NJDP cijene i entuzijasti koji ne love zbog njegovog uravnoteženog i mirnog temperamenta, koji ga čini idealnim kućnim ljubimcem. Ovo su izuzetno odani psi, koji više vole biti uz vlasnika nego u štenari. Pošto su jako inteligentni i lako odgojivi, postižu iznimne rezultate u poljskim natjecanjima i treninzima okretnosti i poslušnosti.