Plavi pikardijski španijel

Blue-Picardy-Spaniel

Hrvatsko ime: Plavi pikardijski španijel
Službeno ime (FCI): Blue Picardy Spaniel
Originalno ime: Epagneul bleu de Picardie
Nadimak: Blue Picardy Spaniel, Spaniel azul de Picardía, Blauer Picardie-Spaniel, Bleu Picard

FCI No: 106
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 57cm - 60cm
Težina: 19 - 20 kg
Životni vijek: 12 - 13 godina
Štenci: prosjećno 5

Plavi pikardijski španijel, član francuske obitelji španijela, poznat je po tome što je višenamjenski lovački pas s finim njuhom i urođenom željom za lovom. Ova sportska pasmina izvorno je uzgojena za lov, traženje i donošenje na svim terenima i u najrazličitijim uvjetima. Plavi pikardijski španijel razvijen je u pikardijskim francuskim pokrajinama-Somme, Authie i Canache Valley, kao rezultat križanja engleskih setera s pikardijskim španijelima.

Pasmina, nazvana i Epagneul Bleu de Picardie, je relativno nepoznata u drugim dijelovima svijeta, iako je već dugi niz godina cijenjena od strane francuskih i engleskih lovaca. To je uporan i neumoran lovac koji će loviti pernatu i krznenu divljač na kopnu i u vodi. Njegovo mišićavo tijelo snažnih kostiju ostavlja dojam moći, zdravlja i vitalnosti. Pas ima plivaće opne koje mu pomažu kod donošenja plijena iz vode. Kad se radi o lovu, vrlo je usredotočen. Ništa mu ne može omesti pažnju kada slijedi plijen.

Plavi pikardijski španijel je inteligentna pasmina koja će uvijek nastojati ugoditi gospodaru. S njegovim vrhunskim lovnim sposobnostima, lovac ne bi mogao poželjeti boljeg pratitelja u lovu. Ovi psi imaju uravnoteženi temperament, mirni su i privrženi. Izvrsni su lovci, no sve više ih se cijeni i kao kućne ljubimce. Budući da su poslušni i posjeduju urođenu želju da ugode gospodaru, predstavljaju odličan izbor za prvog psa. Pas naravno može ponekad biti neposlušan i maznuti hranu s kuhinjskog pulta, doživjeti "nesreću" u kući, ili odlučiti preurediti vrt, no sve je to normalno ako imate psa. To je razlog zbog kojeg su trening poslušnosti i socijalizacija nužni. Učenje psa neće biti problem, pošto su prirodno inteligentni i poslušni.