VII. FCI skupina

Slovački oštrodlaki ptičar

slovacki-ostrodlaki-pticar

Hrvatsko ime: Slovački oštrodlaki ptičar
Službeno ime (FCI): Wire-haired Slovakian Pointer
Originalno ime: Slovenský Hrubosrsty Stavac (Ohar)
Nadimak: Ohar, Slovensky Hrubosrsky Stavac, Slovakian Rough Haired Pointer

FCI No: 320
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Slovačka
Visina: 57cm - 68cm
Težina: 25-35 kg
Životni vijek: 14-15 godina

Slovački oštrodlaki ptičar je radna pasmina za sve namjene, nastala u bivšoj Čehoslovačkoj nakon Drugog svjetskog rata. Za ovog psa se smatra kako je nastao spajanjem vajmarskog ptičara, njemačkog oštrodlakog ptičara i češkog oštrodlakog ptičara. Taj nedavno razvijeni lovački pas koji pokazuje i donosi plijen priznat je u Slovačkoj kao Slovensky Ohar. Ipak, van zemlje porijekla ima brojne, zbunjujuće slične nazive. Slovački oštrodlaki ptičar (SOP) poznat je i kao slovački oštrodlaki grifon, pa ga često brkaju s pravim oštrodlakim grifonom. To su različite pasmine, a oštrodlaki se grifon od njega razlikuje po manjem tijelu i malo dužoj dlaci.

SOP je višenamjenski lovački pas koji pristaje svakom lovcu. Sposoban je raditi u teškim uvjetima, bilo na kopnu, bilo u vodi. Taj prirodni tragač ima superioran nos i urođenu odlučnost da slijedi miris u zraku i na tlu. Zahvaljujući svojoj veličini, izdržljivosti i dobrom tempu, ovaj pas može pokriti velike poteze zemlje. Gusta dlaka ga štiti kada lovi u području prekrivenom gustim raslinjem. SOP je jednako sposoban i rado donosi plijen iz vode. Miran dok pokazuje, on je također izvrstan pas nakon pucnja i bez oklijevanja donosi pogođeni plijen.

SOP je strastveni lovac i slovački ga lovci jako cijene jer je pouzdan i fokusiran na terenu. Uza sve to, ova pasmina posjeduje i druge poželjne karakteristike. Pas je drag, odan i miran u kući. POS je najpogodniji izbor za vikend lovca, pošto će pas biti odličan pratitelj u kući preko tjedna. Vrlo ga je lako trenirati jer je jako inteligentan. POS nema urođenih genetskih problema. Životni vijek ove čvrste pasmine je od 14 do 15 godina.