VII. FCI skupina
Vajmarski ptičar

weimaraner
Hrvatsko ime: Vajmarski ptičar
Službeno ime (FCI): Weimaraner
Originalno ime: Weimaraner
Nadimak: Weimaraner, vajmarski ptičar, Braque de Weimar, Braco de Weimar, Vorstehhund, vajmarski prepeličar, Weim, Silver Ghost, Grey Ghost

FCI No: 99
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 57cm - 70cm
Težina: 25-40 kg

 

 

Vajmarski ptičar je prekrasna srebrno-siva pasmina posebnog izgleda, koja je izvorno nastala i dalje se naveliko koristi za lov u svim dijelovima svijeta. Ime vajmarac izvedeno je velikog vajmarskog vojvode Karla Augusta, koji je bio veliki obožavatelj pasmine i provodio puno vremena u lovu. Zbog činjenice da mu je jako puno karakteristika dodano upravo zbog lova, to je pas koji nije idealan za kućnog ljubimca kao što bi druge pasmine mogle biti, osim ako je podvrgnut višem stupnju treninga.

Na primjer, uzgajan je da bude odani i požrtvovni pas koji se čvrsto veže uz vlasnika i njegovu obitelj na koju će gledati kao na "čopor", pa zauzvrat proživljava napadaje tjeskobe zbog razdvajanja od vlasnika, čak i na kratko vrijeme. To može dovesti do destruktivnog ponašanja kao što je žvakanje namještaja, dakle ovaj pas definitivno nije za život u zatvorenom prostoru, osim povremeno.
Unatoč tome, vajmarski ptičar je poznat po svojoj visokoj inteligenciji i urođenoj sposobnosti razumijevanja, što ga čini psom kojeg se može dobro dresirati ako je vlasnik spreman uložiti svoje vrijeme u to. On je isto tako jako zaigran i čini se da nikad ne ostaje bez energije, pa za njega nijedna šetnja, trka ili donošenje predmeta nije predugo ili predaleko.
Za razliku od drugih pasmina lovačkih pasa kao što su labradori i zlatni retriveri, koji su često miroljubivi prema nepoznatima i drugim životinjama, vajmarski ptičar je sklon pokazati agresivnost prema strancima ukoliko nije prošao kroz proces prilagodbe kao mladi pas. Ipak, netko tko ima volje i vremena da mu se posveti, bit će nagrađen s dobrim svenamjenskim psom koji je zaista odan član obitelji za društvo, zaštitu i igru.