VII. FCI skupina

Veliki minsterlander

Large-Munsterlander

Hrvatsko ime: Veliki minsterlander
Službeno ime (FCI): Large Munsterlander
Originalno ime: Grosser Münsterländer Vorstehhund
Nadimak: Munsterlander (Large), Vorstehhund, Munster , Grosser Münsterländer, Grand Epagneul de Münster, Petit Epagneul de Münster

FCI No: 118
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 59cm - 61cm
Težina: 25 - 29 kg
Životni vijek: 12-13 godina
Štenci: prosjećno 7

Ako ne želite neobuzdanog psa koji će vas srušiti s nogu svaki put kad uđete u kuću... psa koji neće samo ostaviti blatne tragove na ženinom besprijekornom parketu, već i koristiti usta za donošenje gadljivih "poklona" za cijelu obitelj... psa čiji će rep poput biča rušiti skupe vaze sa stolića za kavu-tada veliki minsterlander definitivno nije najbolji izbor za vas.

Zbog čega onda puno ljudi odabire ovu pasminu? Ovaj prvorazredni pas za sve namjene je izbor lovaca zbog svojih izvrsnih sposobnosti lova, pokazivanja i donošenja. Taj neumorni pas lovi na svim vrstama terena neometen bilo kakvim vremenskim uvjetima. On ima urođenu želju za trčanjem po blatnim obalama i gustim šumama. Ovaj pas voli plivati! Vlasnici pasmine, navikli na to da im se psi uvijek vraćaju kući jako blatni, imaju krpe spremne za brisanje blata sa psećih šapa i tijela.

Veliki minsterlander je inteligentan lovac koji posjeduje iznimne sposobnosti za slijeđenje mirisa, kao i poseban talent za točno pokazivanje i precizno donošenje. Ova inteligentna pasmina ima potpuno jedinstven način na koji pokazuje plijen. Kad ugleda plijen, pas će se slediti na tragu, glavom pokazujući u smjeru plijena i s jednom nogom podignutom s tla. Taj brzi pokret ukipljenosti služi tome da se plijen ne uznemiri. Stav se često može vidjeti na starim slikama i fotografijama.

Ovaj hrabri pas je idealan stražar jer je veliki neprijatelj grabežljivaca. Izgleda elegantno i posjeduje kvalitete koje ga čine idealnim kućnim pratiteljem. Veliki minsterlander je vrlo privržen i neizmjerno odan obitelji. Osim što su dražesni kućni ljubimci, ovi su psi izvorno nastali za lov sa sokolovima u srednjem vijeku, a danas su se potvrdili i iskazali u najtecanjima poslušnosti i spretnosti. Zbog svog elegantnog stava, dobro prolaze na izložbama pasa. Kao terapeutski psi, posjećuju bolesnike i starije osobe u bolnicama i domovima.