X. FCI skupina

Zemlja porijekla:
Engleska

mali-engleski-hrt-vipeti.jpgNamjena:
Trkaći i kućni pas.

Veličina:
Visina mužjaka iznosi 47 - 51 cm, visina ženki 44 - 47 cm.

Dlaka:
Dlaka je kratka, fina i gusta. Dozvoljene su sve boje. Najčešće je bijela s prošaranim ili žutim mrljama, crna, crna s bije­lom, plava, boja kave s tamnom maskom.

Njega:
Potrebno je malo njege. Povremeno treba četkanjem odstraniti odumrle i otpale dlake. Treba kontrolirati zube zbog zubnog kamenca i rezati nokte.

Narav:
To su privrženi i umiljati psi, dragi prema dje­ci. Nisu baš izuzetno poslušni.
Veseli su, zaigra­ni, malo tvrdoglavi i katkad oprezni.

Odgoj:
Odgoj mora biti pun promjena. Najbolje rezul­tate ćete dobiti ako tijekom treninga naizmjenič­no uvedete trčanje i igru. Ovi psi sigurno nikada neće dobiti nagradu za poslušnost.

Socijalno ponašanje:
U pravilu su vipeti vrlo dragi prema djeci.  Veći­na međutim nije nimalo oduševljena nepo­znatim posjetiteljima. Posjet uvijek najavljuju. Dobro se ponašaju u društvu s drugim psima i ne traže svađu. Imaju sklonost kao i većina hr­tova da gone sve što trči. Ako imate mačku na koju je naviknut, ostavit će je na miru.

Vježbanje:
Vipet je hrt, koji je već po svojoj gradi tijela od­ređen za trke i lov. Potrebno mu je puno kreta­nja. U nekim zemljama ih se ne smije voditi bez uzice. Preporučljivo je učlanjenje u udruženje hrtova, kako bi vaš pas imao mogućnost sudjelovanja na trkama.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice