XI. FCI skupina
Skupina:
IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju

Zemlja porijekla:
Tibet

Namjena:
Kućni ljubimac

Veličina:

Visok je oko 25 cm.

Lhasa apsoDlaka:
Dugačka gornja dlaka je ravna i prilično tvrda. Poddlaka je srednje dužine i mekša. Prihvatljive su gotovo sve boje, uključujući plavu, crnu, sve tonove boje bijele kave, crvenu, bijelu, smeđu, kao i kombinacije boja.

Njega:
Dlaku morate jednom tjedno temeljito četkati i češljati, pri čemu posebnu pažnju obratite poddlaci, kako biste spriječili nastajanje čvorova. Kod četkanja pazite da ne povlačite previše čvrsto, kako dlaka ne bi pucala, te, ako je potrebno, koristite posebni losion kako dlaka ne bi postala krhka. Provjeravajte da li su im oči čiste, te odstranite dlaku koja bi ih mogla nadraživati. Odrežite suvišnu dlaku među jastučićima na šapama, održavajte čistoću ušiju. Ako psa namjeravate voditi po izložbama, potrebno je puno pažnje i truda da bi se plašt doveo u primjereno stanje, te takav i održao. Pse, koji su samo kućni ljubimci, njihovi vlasnici često šišaju na kratko. Premda zaljubljenici u ovu pasminu takvo rješenje odlučno odbijaju, to je za psa puno bolje nego da bude pun čvorova.

Narav:
Ovo su mirni, odani i ljupki psi, staložene naravi, veseli i samostalni, te nepovjerljivi prema strancima.
Lhasa Apso voli društvo, ali neće stalno visjeti na vama.

Odgoj:

Poput većine istočnjačkih pasa, i Lhasa Apso je pomalo svojeglav. Ne očekujte neke posebne trikove od njega, ali pokušajte njegov odgoj usmjeriti u pravom smjeru, nagrađujući ga kad god učini nešto dobro. Oštre riječi mogu ga duboko pogoditi i uvrijediti, te će biti dekoncentriran i povučen. Dovoljno je inteligentan da shvati pravila koja mu postavite.

Socijalno ponašanje:
Lhasa Apso dobro se slaže s drugim psima i ostalim kućnim ljubimcima, kao i s djecom. Nepovjerljiv je prema strancima.

Vježbanje:
Imaju uobičajenu potrebu za kretanjem. Po prirodi su sretni kada su u kući, tako da nema potrebe izvoditi ih u jako dugačke šetnje.

Napomena:
Pod uvjetom da na njegovanje krzna ne gledate kao na usputni poslić koji možete obaviti kad stignete, Lhasa Apso je idealan obiteljski pas.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice