XI. FCI skupina

Skupina:
IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju

 

smedji mali toy pudl.jpg

Zemlja porijekla:
Francuska

Namjena:
Kućni ljubimci

Veličina:
Minimalna visina malog pudla iznosi 25 cm, a ne smije prijeći 28 cm. Visina patuljastih pudla iznosi 28 - 35 cm.

Dlaka:
Dlaka malog pudla je fina, vunasta i kovrčasta. Priznate boje su bijela, crna, boja marelice, smeđa i siva, i uvijek su jednobojni. Pudli kojima s vremenom dlaka tvori konopce izuzetno su rijetki.

Njega:
Pse namijenjene izložbama mora se šišati u skladu s pasminskim stilom. To zahtijeva veliku
stručnost i znanje, tako da je najbolje da to obavite u specijalnom salonu za pse. Održavanje psa u takvom stilu ne uzima samo puno vremena, nego je uz to i jako skupo, a konkurencija na izložbama je izuzetno velika. Tradicionalni stil šišanja, takozvani "lavlji" stil, imao je u početku sasvim praktičnu namjenu: kolutovi krzna oko nogu i tijela štitili su psa, koji je nekada bio korišten u lovu na vodene životinje, od hladne vode. Ostali dio tijela bio je kratko šišan, kako bi se olakšala njega. Kasnije su tome dodavana razna"uljepšanja". Pudle koji su isključivo kućni ljubimci kraće se šiša, s time da se ostavlja duža dlaka na glavi, ušima i nogama. Održavanje takve dlake je puno jednostavnije. Ovi psi ne gube dlaku. Povremeno provjeravajte zube, kako se ne bi nakupio kamenac, te im redovite čistite uši. Pudle možete često prati.

Narav:
Ovo su živahni, zaigrani psi, inteligentni, vole učiti, ali su i vrlo osjećajni i vezani uz svoga gospodara i njegovu obitelj.

pudli.jpgOdgoj:
Mali i patuljsti pudli su izuzetno ineligentne životinje, te će vrlo brzo shvatiti što se od njih traži, ako im ispravno pristupite. Najbolje rezultate ćete postići ako budete nježni, ali dosljedni.

Socijalno ponašanje:
Ovi psi su u pravilu neproblematični kada su u pitanju drugi psi i kućni ljubimci. Svakog posjetitelja glasno najave, ali i ništa više od toga.

Vježbanje:
Pudli će zadovoljno živjeti i u stanu, ali im je svjedno potrebno dosta kretanja.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice