XI. FCI skupina

Skupina:
IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju

 

Shih tzu

Zemlja porijekla:
Tibet

Namjena:
Kućni ljubimac

Veličina:
Visok je oko 25 cm, a težak 5 - 6 kg.

Dlaka:
Dlaka je duga, a prihvatljive su sve boje, uključujući boju bijele kave, crnu, i crvenu, često u kombinaciji s bijelom.

Njega:
Shih Tzu zahtijeva puno njege. Svakodnevno ga temeljito iščešljavajte, kako se ne bi stvorili čvorovi na dlaci. Obavezno mu trakom za kosu svežite čuperke iznad očiju, kako mu ne bi bile nadražene. Imaju jako osjetljive oči, tako da morate jako paziti da su uvijek čiste. Koristite i posebne kapi za oči. Redovito im čistite uši. Ukoliko nemate dovoljno vremena za održavanje plašta u dobru stanju, odvedite psa svaka dva mjeseca na šišanje, čime ćete ga poštedjeti velikih muka.

Narav:

Ovi psi su inteligentni, ljupki, osjećajni, veseli i druželjubivi. Dosta su samostalni i nisu prema svima prijateljski raspoloženi. Shih Tzu rijetko laje.

Shih tzuOdgoj:
Ako ovom, pomalo svojeglavom psu pristupite s puno strpljenja i dosljednosti, moći ćete ga dosta dobro odgojiti i istrenirati.

Socijalno ponašanje:
Psi ove pasmine u pravilu se dobro slažu s drugim psima i kućnim životinjama, kao i s djecom. Bez obzira u kakvu su društvu, uvijek se ponašaju dostojanstveno.

Vježbanje:
Shih Tzu će se zadovoljiti s kratkim šetnjama.

Napomena:
Prava ljepota ovog psa izaći će na vidjelo samo ako mu je dlaka besprijekorno njegovana. Izuzetno je teško održati ga u stanju primjerenom za izložbe.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice