Zemlja porijekla:
Tibet

tibetski-terijer.jpgNamjena:
Kućni ljubimac.

Veličina:
Mužjaci su visoki 35,5 - 43 cm, dok su ženke neznatno manje.

Dlaka:
Pokrovna dlaka je dugačka, sjajna i fina, bilo glatka, bilo valovita, dok je poddlaka gusta i vunasta. Boje dlake su crna, bijela, različiti to­novi boje kave ili sive boje, a može biti i višebo­jan.

Njega:
Ovoga psa morate svakodnevno četkati, kako biste spriječili stvaranje čvorova i odstranili mrtvu dlaku.
Čvorovi se najčešće stvaraju na zglobovima nogu, bradi i stražnjici. Redovito ga kupajte, te mu šišajte suvišnu dlaku između jastučića na šapama i iz ušiju.

Narav:
Ispod ljupkog i dopadljivog vanjskog izgleda krije se čvrst, hrabar pas, koji je živahan, uvijek na oprezu, staložen, inteligentan, otmjen i veseo.
Odan je svome gospodaru i pomalo nepovjerljiv prema strancima, a prema drugim psima zna se ponašati dominantno. Ne podnosi dobro samoću.

Odgoj:
Odgajajte ga mirno i staloženo. Osjetljive je pri­rode, te jako dobro reagira na intonaciju vašega glasa.

Socijalno ponašanje:
Kada je u društvu s drugim psima, tibetski terijer zna biti prilično dominantno raspoložen. Mo­rate ga naviknuti na mačke i druge kućne živo­tinje dok je još mlad, kako ih kasnije ne bi na­ganjao.
Dobro se slaže s djecom, pod uvjetom da ga ne gnjave.

Vježbanje:
Tibetski terijeri imaju velike zalihe energije, tako da im morate pružiti priliku da se i sami za­bavljaju. Za njih su posebno pogodni sportovi poput fly - balla ili agilityja.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice