Pseće šape služe kao podloga za hodanje, te pomažu smanjiti trenje. Šapa psa se sastoji od pet različitih dijelova.

cinjenice-o-psecim-sapama

To su nokti (kandže), mekuši prstiju, "peti prst" (čaporak), te prednja i stražnja mekuš stopala. Mekuši služe kao jastuci za nošenje tereta težine psa. Šapa se sastoji od velike metakarpalne mekuši na prednjim, odnosno metatarzalne mekuši na stražnjim nogama. Obično su prisutne i četiri manje mekuši na prstima. Na prednjim se nogama nalazi i manja zglobna mekuš, koja je korisna za dodatni potisak ukoliko je to potrebno. Čaporci se mogu vidjeti sa stražnje strane prednih nogu psa, a ponekad i na stražnjim nogama.

Pseće šape pomažu psu ublažiti pritisak dok hoda, daju mu potisak i korisne su za kopanje. Grublje mekuši pružaju mu još bolji potisak i pomažu mu u brzom trku i naglim okretima.

Različite vrste pasa imaju i različite tipove šapa. Neke pasmine imaju ono što se naziva mačjim šapama. To opisuje kompatnu šapu koja ima kratku kost trećeg prsta. Ovakav tip šape pomaže psu da sačuva energiju, što produžuje njegovu izdržljivost. Neki do primjera pasa s ovakvim šapama su bulterijeri, staroengelski ovčar, doberman i japanski akita.

Mnoge toy pasmine imaju produžene zečje šape. Obično su postranični prsti kraći od dva prsta u sredini. Primer za to su veliki engleski hrt, samojed i skye terijer.

U većini slučajeva pasmine koje su provodile vrijeme u vodi imaju plivaće kožice među prstima, poput portugalskog vodnog psa i newfoundlanda.

Psi hodaju na sličan način kao konji, jer hodaju na prstima, što se razlikuje od čovjeka koji hoda na tabanima. Prednji udovi psa djeluju na slična način kao čovjekova ruka, rame, nadlaktica i podlaktica. Pseća šapa je vrlo korisna, daje psu potisak i apsorbira stres kada hoda i trči.