Grooming psa

 Evo nekih sugestija za razne situacije s kojima se Vaš pas može suočiti:

problemi-sa-sapama2

Posjekotine
Ako Vaš pas ima posjekotinu na šapi, bitno je očistiti ranu. Nakon toga, upotrijebite dezinficijens za pse, koji će spriječiti moguću infekciju i potaknuti liječenje. Neki su dezinficijensi napravljeni od prirodnih sastojaka i dokazano su učinkoviti kod liječenja posjekotina.

Prljavština
Kako biste očistili šape Vašeg psa, preporučuje se da prvo namačete šapu u toploj vodi 10 do 15 minuta. To će pomoći da koža omekša, pa ćete lakše ukloniti nečistoću.

Infekcije
Ako se šapa Vašeg psa inficirala, postoje specifični medicinski proizvodi koje bi trebalo upotrijebiti u liječenju. Pazite da poštujete preporučenu dozu svakog određenog proizvoda. Ako se infekcija ne poboljša u nekom očekivanom vremenskom periodu, preporuča se da odvedete psa veterinaru.

Snijeg, led i sol
Vrlo je važno očistiti sol sa psećih šapa. Tijekom zimskih mjeseci Vaš se pas mora nositi sa snijegom, ledom i solju koja se nalazi na svakojakim cestama i prometnicama. Sol se često rastopi između prstiju psa, no sol, bakterije i vlaga predstavljaju lošu kombinaciju za psa. To može biti bolno i uzrokovati gnojenje i infekcije. Iako zahtijeva dosta vremena, jedini pravi način zaštite je čišćenje šapa nakon svake šetnje. Operite šape toplom vodom. Upotrijebite krpu za pranje ili jednostavno uronite cijelu šapu u zdjelu tople vode, što će isprati sve ostatke. Ako živite u području gdje je snijeg učestala pojava, pobrinite se da uklonite snijeg ili led koji se psu nakuplja među prstima.

Dlake
Čuperke dlaka sa psećih šapa (posebno između prstiju) treba ukloniti jer mogu postati vrlo bolni kad se zamrse. Ovisno o težini problema, možete se poslužiti škaricama i trimerom kako biste uklonili zamršene čuperke. Budite jako pažljivi dok to budete radili kako ne biste ozlijedili psa. Ako nemate iskustva u tome, preporučuje se da odvedete psa veterinaru.

Blato
Većinu blata možete ukloniti pomoću tople vode i sapuna. Nakon što ste očistili sve šape, osušite ih ručnikom. Tda je moguće ukloniti sve eventualne ostatke blata. U vrućim ljetnim mjesecima možete se čak poslužiti gumom za polijevanje kako biste psu navlažili i očistili šape. Svakako se preporučuje odstraniti blato prije nego što se stvrdne.

Ranice
Ako se ranice ne tretira odmah i na ispravan način, može doći do infekcije. Postoje brojna prirodna sredstva koja se mogu upotrijebiti. Ovi proizvodi su učinkoviti kod tretiranja posjekotina i ranica, a isto tako njeguju šape kako bi bile manje podložne ranicama u budućnosti.

Kako biste spriječili pojavu ranica na šapama, mogla bi biti dobra ideja koristiti pseće čizmice. Ozljede šapa jako sporo zarastaju, pa ako Vaš pas već ima ozljedu šape, pseće čizmice tu mogu pomoći. Kako biste pospješili iscjeljenje ozlijeđene šape, možete koristiti i vosak za šape. Vosak za šape podmazuje, omekšava i štiti šape, a od posebne je koristi ako su šape suhe i ispucale.

Ponekad možda nećete moći pružiti svome psu njegu kakva mu je potrebna. Ako Vaš pas ima ozbiljnu ozljedu, preporučuje se da ga odvedete veterinaru. U međuvremenu, držite šape što je čišće moguće, zavijate šapu i redovito mijenjajte zavoje. Pobrinite se da pas što manje hoda. Ako ste sve to napravili a šapa i dalje ne pokazuje znakove poboljšanja kroz neko vrijeme, odvedite psa veterinaru.

Kada njegujete šape Vašeg psa, bitno je redovito rezati dlaku sa šapa. Glavni je razlog toga što se u dlakama skuplja vlaga i sprječaa cirkulaciju zraka. Isto se tako preporučuje odrezati i sve dlačice između prstiju, što će pomoći šapama da ostanu suhe i zdrave. Savjetuje se upotreba zaobljenih škarica i rezanje dlake slijedeći vanjsku liniju prstiju. Ako i nakon što odrežete dlaku i očistite ostale nečistoće Vaš pas i dalje nastavlja skupljati prljavštinu na šapama, mogli biste istražiti koje je to područje na kojem se pas toliko zaprlja, te ga držati podalje od takvih mjesta. Ako to iz nekog razloga nije moguće, možete upotrijebiti ulje ili vosak stvoren za stvaranje zaštitnog sloja na šapama. To će pomoći u prevenciji ljepljenja mulja ili druge prljavštine na šape. Druga je opcija obuti psu čizmice za pse.

Ako se šape Vašeg psa ozlijeđuju i inficiraju, možete koristiti prirodne preparate za liječenje tih ozljeda. To neće samo pomoći u borbi protiv infekcije, već će i očvrsnuti šapu na način da će buduće ozljede biti manje vjerojatne.