Grooming psa

Znanje kako propisno njegovati psa je nužno potrebno, ne samo kako biste osigurali divljenja vrijedan izgled psa, već i dobro zdravlje Vašeg krznenog prijatelja.

uredjivanje-psa

Čista i sjajna dlaka znak je zdravlja psa. To također pokazuje da je vlasnik brižna i odgovorna osoba. Postoje određene pasmine koje se čiste same poput mačaka, no većina pasa to ipak nije u stanju. Psi su po svojoj prirodi aktivni i nemirni i pokazuju neobjašnjivu ljubav prema valjanju u blatu i stvarima s odbojnim mirisom, a jednom kada dođe do toga, pas će sigurno trebati kupku.

Uređivanje je prilika da pregledate psa kako biste uočili bilo kakve nepravilnosti, koje bi mogle dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema- To je također prigoda da kvalitetno provedete vrijeme zajedno i zbližite se s ljubimcem. Njegovanje poboljšava zdravlje ljubimca, te ga uz to i opušta (ukoliko ste ga pravilno pripremili za taj proces).

Neki si vlasnici mogu priuštiti redovito profesionalno uređivanje. Profesionalci prema očekivanjima svoj posao obavljaju kako treba. Naučiti kako propisno njegovati psa je nužnost, budući da si većina vlasnika ne može priuštiti 400 - 500 kuna po posjetu salonu (a ponegdje i više). Čak i ako si vlasnik kože priuštiti troškove uređenja, neki se manji zahvati trebaju obaviti između dva posjeta salonu.

Njega psa ne sastoji se samo od četkanja dlake kako bi se odstranili čvorovi, buhe i paraziti, već smo tako sigurni da će dlaka biti sjajna i raspetljana. Uređivanje uključuje i kupanje, brigu o očima, ušima, zubima, noktima, kao i analnim vrećicama psa. Samo uređivanje međutim ponekad može predstavljati izazov, posebno sa odraslim psima koje se prije nije redovito njegovalo. Psi su prirodno aktivni, lako im je odvući pažnju i može biti skoro nemoguće očekivati od njih da neko vrijeme stoje mirno.

Njabolje vrijeme za započinjanje s njegom je dok je pas još štene. Nemojte oklijevati kod dodirivanja njegove njuške, ušiju, šapa, repa i drugih dijelova tijela. Na taj način štene će se priviknuti na dodire. Postupno, ali uporno koristite alate za njegu na štenetu. Pustite ga da onjuši četku. Štenci su po prirodi znatiželjni i smatrat će četku igračkom. Jednom kad je prihvate, možete poleći štene u Vaše krilo i početi jednim po jednim potezom. Ako mu ponudite neku poslasticu, odvratit ćete mu pažnju od onoga što radite. S vremenom će zavoljeti smirujući osjećaj četkanja.

Privikavajte psa na kadu postepeno. Pustite ga da se u njoj igra bez vode. Nakon nekoliko puta možete dodati par centimetara vode. Dozvolite štenetu da se na nju privikne. Štene će pružiti nešto otpora kada povećate količinu vode, no kako se već priviklo na kadu, s vremenom će se primiriti. Na isti način treba ga upoznati sa škarama za nokte, četkicom za zube i fenom.