Dupla dlaka
Općenito govoreći, psi s duplom dlakom se puno linjaju. Mnogi se linjaju dvaput godišnje, a linjanje svaki put traje oko mjesec dana.

cetkanje-psa

Tijekom tog perioda, dlaka će izgledati beživotno. Potrebno je često četkanje kako bi se odstranila mrtva dlaka i spriječila pojava zapetljanih dijelova. Osim ubrzavanja procesa linjanja, četkanje će smanjiti količinu pseće dlake na namještaju, tepisima, pa čak i po hrani. Za pse s duplom dlakom nije dovoljno očetkati gornji sloj, treba doprijeti i do donje dlake. Podignite dlaku jednom rukom i četkajte je drugom u smjeru suprotnom od rasta centimetar po centimetar, dok ne očetkate cijelo tijelo. Za završni dodir, upotrijebite fini češalj na svježe očetkanoj dlaci, obraćajući posebnu pozornost na područje iza psećih ušiju.

Duga, lelujava dlaka
Psi s dugom, lelujavom dlakom skloni su stvaranju zapetljanih dijelova. Ako se duga dlaka ne njeguje propisno, veliki će se dijelovi dlake slijepiti. To će postati uzgojno mjesto bakterija, koje će prouzročiti infekciju kože. Često je teško raspetljati velike dijelove zamršene dlake i vlasnik ili profesionalac neće imati druge opcije, nego obrijati dlaku kako bi odstranili te dijelove. Naravno da će to narušiti izgleda psa. Dugu dlaku potrebno je četkati gotovo svaki dan.

Kovrčava i valovita dlaka
Bišoni, pudle i potrugalski vodni psi su neke od pasmina s valovitom dlakom. Kovrčava i valovita dlaka može biti teška za održavanje, budući da se kovrče lako zamrse. Upotreba regeneratora u spreju prije četkanja spriječit će lom dlake. Nakon što okupate psa, trebalo bi dopustiti da se dlaka sama osuši.

Glatka dlaka
Psi s glatkom dlakom poput dobermana su najlakši za održavanje. Ovaj tip dlake ne treba više održavanja od četkanja jednom u dva tjedna. Gumena četka sa zaobljenim gumenim iglicama će ispolirati glatku dlaku do visokog sjaja, bez ozljeda osjetljive pseće kože.

Oštra dlaka
Irski i škotski terijer primjer su pasmina s oštrom dlakom. Oštrodlaki se psi ne linjaju. Dlaka umire, ali nikada ne ispada. Mrtvu je dlaku potrebno ručno odstraniti ili iščupati pomoću prstiju ili trimera, tako da može izrasti nova dlaka.

Dlaka poput užeta
Mađarski puli i komondor su pasmine s dlakom poput užeta. Dlaka je uvrnuta na način da tvori užad, koja je sve primjetnija kako pas raste. Potrebno je oko dvije godine da se napravi užad. Psi s ovakvom dlakom nikad se ne bi trebali četkati. Potrebno je puno strpljenja za njegu psa s dlakom poput užeta. Kada se okupa, potrebno je najmanje pet sati da se takva dlaka osuši.

Bezdlaki psi
Peruanski Inka pas i američki bezdlaki terijer su pasmine koje je naoko lako njegovati. Može Vam se učiniti kako ove pse uopće ne treba njegovati. Budući da nemaju dlake, najveća briga je spriječiti opekline od sunca. Koža treba vlaženje jer je sklona sušenju. Potrebna je posebna njega kako bi se izbjegli problemi s kožom poput akni.