Grooming psa

Dakle, kada bismo mi ljudi neprekidno hodali uokolo bez cipela ili nekog drugog pokrivala za stopala, možemo zamisliti s kakvim bismo se problemima susreli. Postoje neki očiti problemi sa šapama koje pas može iskusiti, u zavisnosti od terena, dok drugi problemi nisu toliko očiti.

problemi-sa-sapama

Posebno ako pas živi u gradu, trebate paziti na otpad poput stakla koji može ozlijediti njegove šape. Čak i seoska područja skrivaju opasnosti koje bi mogle ozlijediti šape Vašeg psa.. Na primjer, stjenovita područja mogu sadržavati oštro kamenje koje bi moglo prouzročiti ozljede. Isto tako, mnoge seoske ceste su posute šljunkom, što može uzrokovati bolne ozljede šapa. Tijekom ljetnih mjeseci, pločnici i cementni putevi postaju jako vrući i to može biti prilično bolno za hodanje. Tijekom zimskih mjeseci, led pa čak i sol na cesti mogu prouzročiti ozljede šapa.
Čišćenje šapa

Svaki tjedan biste trebali obaviti rutinsko održavanje higijene svog psa, a dio te rutine trebalo bi biti odtžavanje šapa. To uključuje njihov pažljivi pregled, gdje ćete tražiti neuobičajene kvrge ili posjekotine kako na gornjoj, tako i na donjoj strani šape. Također se preporučuje da pogledate i opipate prostor između prstiju u potrazi za posjekotinama ili ranama. Postoje neke pasmine pasa koje su sklone cistama na prstima.

Kada njegujete šape Vašeg psa, morali biste uzeti u obzir osjetljivost vlastitog ljubimca. Različiti ljubimci imaju različitu razinu osjetljivosti. Aktivni vlasnici koji često trče sa svojim psima mogli bi primijetiti povećanu osjetljivost kod svojih ljubimaca zbog neprekidne aktivnosti i pokreta. Preporučuje se da u početku kada jednom krenete šetati ili trčati s Vašim ljubimcem, počnete polagano i dozvolite mu da se na to navikne i tako izgradi svoju izdržljivost. Ne zaboravite da će neki psi nastaviti s aktivnošću i onda kada je ona za njih neugodna ili bolna. Odgovorni vlasnici sjetit će se toga kada počinju s novom rutinom vježbanja sa svojim psima.