Dlaka psa je vrlo nježna, pa korištenje pogrešnog alata za njegu može biti prava noćna mora.

alat-za-njegu-psa

Njega psa bi psu trebala biti ugodna, a ne mu nanositi bol, no pogrešan alat može prouzročiti bol i dugotrajno oštećenje dlake, čak i ako to odmah ne primijetite.

Ako se niste odlučili za profesionalnu osobu, možda ćete se naći u iskušenju da kupite neku jeftinu opremu iz kvartovskog dućana i iako to može biti savršeno prihvatljivo, ništa se ne može mjeriti s kvalitetnom opremom za uređivanje. Jeftina se oprema može razbiti ili dati lošije rezultate od one skuplje, pa biste mogli ozlijediti Vašeg ljubimca i povećati opasnost od gušenja ako se otrgnu komadići češlja ili trimera. Dobro rješenje bi bilo upitati profesionalce što oni koriste ili posjetiti specijalističku trgovinu online.

Baš kao što ljudima neki proizvodi mogu uzrokovati iritacije kada se šišaju i šamponiraju kosu, tako je i kod pasa bitno da izaberete testirani i sigurni šampon koji neće iritirati dlaku ili kožu Vašeg psa. Mogla bi biti dobra ideja testirati malu količinu proizvoda kako biste vidjeli kako će reagirati i pobrinuti se da mu ne dospije u oči. Ako nas grize za oči, grist će i njih i tako nam još više otežati pokušaje da budu mirni kada ih idući put budemo prali.

Isto tako, od najveće je važnosti izabrati odgovarajuću vrstu četke, što ovisi o vrsti dlake Vašeg psa (npr. duga, vunasta i slično). Neke četke nemaju gumene vrhove ili su napravljene od grublje žice, za razliku od savitljive plastike. To bi moglo ozbiljno ozlijediti i porezati Vašeg ljubimca ako ih ne koristite ispravno.

Ako idete tako daleko da želite koristiti prijenosnu sušilicu, pobrinite se da odaberete onu koja odgovara veličini Vašeg psa i ima adekvatne postavke za jačinu grijanja. Guranje većeg psa u premalenu sušilicu može oštetiti i spaliti njegovu dlaku.

Sve u svemu, bez obzira radi li se o trimerima, četkama, škarama ili sušilicama, provedite dovoljno vremena u potrazi za odgovarajućim alatom i prištedite si puno zbrke i neugode.