Pitanje:
Imam američkog stafordskog terijera, starog 9 mjeseci, jako je umiljat i polako napredujemo u međusobnom shvaćanju. No, kad idemo u šetnju ako naiđemo na nekog psa u dvorištu koji reagira divljim lajanjem, spusti rep i povlači se.

granice-kod-pasa

Dok je imao par mjeseci onako malen nije se nikad povlačio od nikoga. Malo se to promijenilo nakon što se neki dan zakačio sa jednim vučjakom koji je dolutao u naše dvorište, moj pas bi se igrao, a ovaj je reagirao napadom.

Rastavio sam ih, ali dobro su se dohvatili nakon što je moj uzvratio. No sada ponekad skače kao u igri veselo mašući repom i zubima me lovi za ruku, kad reagiram neodobravanjem ljuti se i laje, ali ne odustaje dok ga ne svalim na bok i držim nekoliko sekundi u podređenom položaju.Osjećam da kao ispipava dokle može ići. Ali on sada već ima oko 30 kg i jako snažnu čeljust, a imam i malenu kćerku pa strahujem da je u igri ne ozlijedi.

Odgovor:

Američki stafordski terijer je pas kojeg vrlo često možemo vidjeti u našoj zemlji, nažalost i s vlasnicima koji nisu sposobni za takvog psa. Svakog psa je potrebno socijalizirati i odgojiti, a za pse te i sličnih pasmina tome treba pridati posebnu pozornost. Nažalost, premalo vlasnika takvih pasa je svjesno odgovornosti koju predstavlja vlasništvo takvog psa. Pas je jak, brz, čvrst, a pri odgoju ne smijemo zaboraviti njegovo borbeno naslijeđe.

Današnji američki stafordski terijeri iz dobrog uzgoja su psi kojima su ti nagoni znatno ublaženi, a tome pravi uzgajivači pridaju veliku pažnju.Takav pas može biti dobar obiteljski pas, sportski pas, čak i terapijski pas. Stabilnost naravi, visoka tolerancija na bol, inteligencija i želja da ugodi vlasniku, čine od njega i izvrsnog prijatelja djeci. Ali ukoliko se odlučimo za takvog psa, ništa ne treba prepustiti slučaju i nadati se da će se sve samo od sebe posložiti na svoje mjesto.

Staford i dosljednost – najvažniji princip

Američki stafordski terijer se može i mora odgajati s ljubavlju, strpljenjem i dosljednošću, a ne grubom silom koja dolazi zbog nerazumijevanja i straha vlasnika. Takav pristup u psu može potaknuti upravo one nagone koje ne želimo. Sretan sam jer imam priliku još jednom upozoriti da prilikom izbora takve i sličnih pasmina potencijalni budući vlasnici dobro razmisle o uvjetima za psa, vremenu koje mu mogu posvetiti i, najbitnije, o znanju i iskustvu koje imaju o psima. Postoji puno drugih pasmina i križanaca koji bi bili primjereniji i jednostavniji vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena, znanja i iskustva za takvog mužjaka.

Potrebna je opservacija

Preko pisma je nemoguće sa sigurnošću u potpunosti znati što se događa s vašim psom, ali sam siguran da ga ne treba bacati na bok i ponižavati, pogotovo za nešto što ne razumje. Isto tako bih iskoristio ovu kolumnu da pokušam objasniti da je nepotrebno i neučinkovito bacanje psa na bok kad god vlasnik pomisli da je pas dominantan, neposlušan, kad ga se vlasnik prestraši i tako dalje. Metode i tehnike odgoja jednog tako dobrog psa trebaju biti logičnije, blaže i dosljednije. Trenutno pomažem vlasnicima dvaju američkih stafordskih terijera koji imaju problema s njima zbog agresije na druge pse, problema koji su sami proizveli nedovoljno dobrim odgojem. Oduševljen sam skromnošću, stabilnošću, čvrstoćom i željom za suradnjom tih pasa.

U vašem slučaju je najbolje da potražite nekog tko ima znanja i iskustva s odgojem pasa da vam objasni i pokaže što trebate raditi s psom i kako se prema njemu odnositi, ako dolazite do Rijeke, rado ću pomoći. Njegovo skakanje na vas i lovljenje vaše ruke nije agresija ni dominacija već najprirodnije veselje koje treba preusmjeriti, a ne kažnjavati. Kad je pas s

vašom kćerkicom vi morate biti prisutni i nadzirati njihova druženja. I vašu kćerkicu treba naučiti kako se ispravno prilazi psu, što se smije i što ne, kako, kada i zašto, a psa trebate učiti da je njegovo mjesto u vašoj obitelji iza vaše kćerkice. Psa bi bilo dobro socijalizirati u grupi već socijalnih i odgojenih pasa, opustiti ga i dati mu sigurnost, isto tako naučiti ga osnovne naredbe poslušnosti.

Mladi američki stafordski terijer treba i dnevne šetnje, igre, istrčavanja, a u svemu tome, vaš pristup je najbitniji. Vi trebate više naučiti o psu, bolje ga razumjeti, nikako biti u strahu od potencijalne nezgode. Pas je mlad i zato je bolje da ne gubite vrijeme. Vaš pas će vrlo brzo prihvatiti drugačiji i logičniji odnos, ali i dalje trebate biti svjesni da ste vlasnik ozbiljnog psa. Tada ćete, siguran sam, isto kao i ja sa svoja dva prijatelja, biti oduševljeni svojim psom.

Odgovorio:
Denis Prtenjača,
Klub za obuku pasa Rijeka

Izvor: Magazin.hr