Pitanja i odgovori

 Pitanje:
Imam njemačku ovčarku staru 6,5 mjeseci, čistokrvna no bez papira. Htjela bih je naučiti osnovne naredbe, tipa da kad joj kažem da stane da ne moram trčati za njom i slično, jako je razigrana i ne sluša. Stalno mi kopa po dvorištu i žvače kamenje...

kako-istrenirati-njemackog-ovcara

Znam da bi bilo idealno da je odvedem u školu za pse no malo mi je to previše novaca, a kod nas u Sisku mislim da ni nema nekog tko bi zavrijedio taj novac. Ako možete, napišite mi nekoliko korisnih savjeta.

Odgovor:

I vaš pas vam svojim kopanjem rupa i žvakanjem kamenja pokazuje da biste nešto trebali raditi s njim. Njemački ovčar je vjerojatno najupotrebljiviji pas za razne namjene, a za tako svestranog psa lako je naći posla. Normalno je da je pas te dobi razigran, i normalno je da ne sluša vaše naredbe jer ga tome niste naučili.

Dob, pasmina i spol vašeg psa vam samo mogu olakšati što želite. Da biste to postigli, morate znati što psu treba, morate se svakodnevno baviti njime, koristiti njegove prirodne nagone da ga bolje razumijete, a da je njemu zanimljivo i ugodno u vašem društvu. Kujice njemačkih ovčara su najzahvalniji psi za vlasnike koji nemaju previše vremena i iskustva s radnim psima, a žele takvog psa. One su najčešće vrlo nježne prema vlasniku, izuzetno brzo uče, prilagodljive su i zaljubljene u svog vlasnika.

Vlasnik takvog psa ne smije biti grub, nesiguran i neaktivan, a da bi vlasnik i njegov ljubimac uživali u zajedničkom životu, psa je potrebno socijalizirati, odgojiti, naučiti osnovne zapovijedi poslušnosti. Psa treba motivirati, usmjeravati, izgrađivati odnos, raditi na onom što će vam biti potrebno u vašem daljem suživotu.

Koliko sam uspio razumjeti iz vašeg pisma, vama treba poslušan i socijalan pas, obiteljski ljubimac. Da biste to postigli, opremljeni poslasticama za psa, igračkama i dobrom voljom, izađite u svoje dvorište i pozovite psa. Poslastice, igračke, i sve što vam je potrebno, morate imati pri ruci, psa treba često i veselo nagrađivati, puno puta ponavljati odrađene radnje dok god pas u dvorištu ne radi savršeno.

Čim pas dođe na vaš poziv, glasom mu naznačite da je to ono što želite od njega,zatim ga nagradite poslasticom. Hodajte od psa, pozivajte ga i svaki put nagrađujte kad dođe do vas. Razvijajte svoju brzinu reakcija, nagrađivanja, promatrajte psa, on uvijek mora biti veseo i željan suradnje s vama. Kada ste dobro uvježbali dolazak na poziv, počnite s ostalim naredbama koje ćete koristiti i u svakodnevnom životu; sjedi, lezi, čekaj, uz nogu, i slično.

Možda vam je najlakše da rukom u kojoj su poslastice usmjerite psa u željeni položaj tijela i nagradite ga. Vježbajte jednu radnju u jednom treningu, a kad pas lijepo radi, nagradite ga bacanjem i donošenjem loptice. Loptice bi trebale biti na špagi tako da je psu igra zanimljivija i da je predmet pokretniji.

Kad pas sustigne i ulovi lopticu pozovite ga sebi i zavrtite drugu lopticu da bi vam pas što prije donio predmet. Mijenjajte se za drugu lopticu, ne uzimajte mu predmet iz usta, to je njegov plijen, pas mora stjecati povjerenje u vas. Treninge s vremenom produžujete, a uvijek ih završavajte nečim što je psu velika nagrada.

Uz pokrete rukom u kojoj su poslastice izgovarajte i glasovne naredbe tako da bi ubrzo pas reagirao samo na njih. U dvorištu sve možete raditi bez povodca te se tako koncentrirati na to da motivirate psa, a ne da ga korigirate. Nema nikakvog razloga za korekcije jer je pas mlad i tek treba naučiti što želimo od njega. Kada ste sigurniji u svog psa, uvježbavajte iste naredbe pored dvorišne ograde gdje pažnja mladog psa može odlutati.

Najlakše je da isplanirate treninge i da zamolite prijatelje da se pored vašeg dvorišta prošeću sa svojim psima. Vi morate reagirati na vrijeme, biti zanimljivi svom psu, nagraditi njegovu kratku pažnju. Druge pse je najbolje da susrećete u šetnjama u kojima je pas slobodan, psima da se ne obraćate, ne gledate ih, ne dodirujete, ne bacate im predmete.

Kad ste jednu po jednu zapovijed dobro uvježbali, počnite produžavati treninge i koristiti sve naučeno. U šetnjama na povodcu izvan dvorišta također imajte uz sebe poslastice i igračke, vedrim tonom razgovarajte sa psom kad obraća pažnju prema vama, nagrađujte ga poslasticama. Njegovu pažnju prema vama možete nagraditi i razrješenjem naredbe uz nogu i dozvoliti mu da njuška te na taj način upoznaje svoje susjedstvo što mu je jako bitno.

Njegove predmete možete sakrivati i učiti psa da ih traži i donosi, te će tako pas postajati pažljiviji prema vama, a manje obraćati pažnju na okolinu. Da bi pas stao na mjestu na vašu naredbu kad vidi drugog psa ili mačku, potrebno je da još nekoliko mjeseci odrasta i uči. Sve što ste uvježbali u dvorištu, vježbajte i vani, u početku na što mirnijim mjestima. Dugi povodac imajte u ruci zbog sigurnosti.

Upoznajte psa sa što je moguće više mjesta, situacija, stvari, ljudi, pasa, jer da bi bio poslušan mora biti siguran i opušten. Sa psom trebate postizati sve bolji kontakt, razvijati njegovo povjerenje u vas i želju za suradnjom. Pas mora dobivati i dovoljno redovitih fizičkih aktivnosti, kao što su duge šetnje, plivanje, lagano trčanje i slično.

Eto, na kraju smo od vaših želja došli do potreba psa, a samo ako su te potrebe zadovoljene, i uz puno vašeg rada, pas može biti poslušan.

Odgovorio:
Denis Prtenjača,
Klub za obuku pasa Rijeka

Izvor: Magazin.hr