Pitanja i odgovori

Pitanje:

Prije pet dana dobila sam psa,malu zlatnu retrivericu. Stvarno je super,brzo uči i sluša,jedino imam mali problem,naime živim u stanu,na četvrtom katu i čitala sam već puno o obavljanju nužde kod pasa. Naučila sam ju vani obavljat veliku nuždu nakon što sam ju vidjela da to jednom radi,dala sam joj nagradu ali koliko god ja vremena bila vani ne želi se popiškit, zato joj to doma odlično ide,voli ostavljat male tragove po tepihu,kako da je odučim od toga,naime ja ne mogu ju kad vidim da to radi baš svaki put nosit s četvrtog kata van kao što sam to pročitala,a ideja s novinama mi se baš i ne sviđa jer mislim da ću ju na kraju opet morat naučit na van...bila bi vam jako zahvalna na pomoći...

Odgovor:

Psa se izvede van nakon igre, spavanja, hranjenja ili svakih 1.5-2 sata. Kada nuždu, malu i veliku, obavi vani jasno pokazati psu da je to jako dobra i pametna odluka. Na psu se mora vidjeti pogled:"uaaau, to sam stvarno dobro napravio, zar ne?". Ako se desi da nuždu obavi doma reagira se samo ali stvarno sam ako i kada se psa vidi na djelu. Nema vike i uzbuna. Jednostavno ga prekinuti (da, "okrutno" prekinuti u pola posla) i što prije izvesti van da obavi ostatak i naravno tada opet nagrada. To je shema koja funkcionira jako dobro. Iziskuje od čovjeka dozu spremnosti jer prvih 5-10 dana moguće da će se trebati buditi i po noći svakih 1-2 sata i izvoditi štene bez obzira da li traži van ili spava. Poanta je da ne bude pas taj koji inicira izlazak ili nas obavještava da mora ići van. Mi moramo biti ti koji mu jasno omogućujemo da obavi svoju potrebu i da mu pokažemo da brinemo o tome. Tada pas izgradi povjerenje i polako kako raste može se i koji puta strpiti jer zna i ima iskustvo da mi brinemo o tome.
Četvrti kat sigurno nije olakotna okolnost za piški/kaka trening no to su uvjeti koji su bili i prije psa pa ih treba prihvatiti kao takve. Tako i tako cijela priča, ukoliko smo dosljedni i držimo se smjernica, ne traje dulje do tjedan- dva,a što je to naspram kojih recimo 600-700 ili više tjedana koji još ostaju pred vama?

Neven Kovačević
Nesi