Pitanje:

Vlasnica sam pekinezerice (Mrvica)stare godinu i dva mjeseca. Dva mjeseca živi sa mnom i u kući je, ima svoje mjesto di spava, stavila sam pijesak ali ona nuždu obavlja van istog. Napominjem da nuždu neće obavit bilo gdje u kući (u sobi na tepihu) već u prostoriji gdje spava (linoleum). Kako da je naučim da nuždu obavlja u pijesku? Unaprijed zahvalna!

Odgovor:

Vlasnici malih pasa znaju podilaziti sami sebi i navikavati pse na "kućni wc". To je dosta konfuzno mladome psu jer normalno štene spontano će izbjegavati obavljati nuždu u životnom prostoru osim kada nema gdje drugdje pa je prisiljeno. Apeliram da poštujete Mrvicu kao psa i omogućite joj da nuždu vrši van prostora u kojem boravi. Često psi koji u kući obavljaju nuždu se ujedno i šeću vrlo malo ili gotovo uopće ne. To također nikako ne ide u prilog tome da imamo zadovoljnog psa. Na žalost čak neki uzgajivači malih pasmina i reklamiraju svoje pse kao pasminu koja ne treba puno šetnje što je opet podilaženje ljudskom komforu, a ne briga i odgovornost za psihofizičko zdravlje psa.
Ako vas do sada nisam razuvjerio evo ipak konkretnijeg odgovora sa nadom da ćete se predomisliti.
Psa se dovede do pješčanika nakon igre, spavanja, hranjenja ili svakih 1.5-2 sata. Kada nuždu, malu i veliku, obavi u pijesak jasno pokazati psu da je to jako dobra i pametna odluka. Na psu se mora vidjeti pogled:"uaaau, to sam stvarno dobro napravio, zar ne?". Ako se desi da nuždu obavi van kutije reagira se samo ali stvarno samo ako i kada se psa vidi na djelu. Nema vike i uzbune. Jednostavno ga preduhitriti (da, "okrutno" prekinuti u pola posla) i što prije odvesti na pijesak da obavi ostatak i naravno tada opet nagrada. To je shema koja funkcionira jako dobro. Iziskuje od čovjeka dozu spremnosti jer prvih 5-10 dana moguće da će se trebati buditi i po noći svakih 1-2 sata i odvesti štene bez obzira da li traži sam ili spava.

Neven Kovačević
Nesi