Pitanje:

Imam kuju staru 7. mjeseci i htio bi si nabavit još muškog američkog staforda pa me zanima hoće li oni doći u sukob kad staford bude veći? Da li je bolje da budu u boksu ili u dvorištu i zanima me je li istina sve o stafordima da su izgrizli čovjeka do smrti pa se bojim da moj takav ne bude?

Odgovor:

Poštovani,
Ja na žalost nisam vidovit ,pa nisam siguran da li ćete biti zadovoljni odgovorom.

Da li će se Vaši psi potući i oko čega ja zaista ne znam ,ali znam da ste Vi ogroman faktor u cijeloj priči,dakle odgajajte pse u jednom prijateljskom duhu,a kada novi pas dođe u kuću svoju ženku upoznajte sa njim na neutralnom terenu.Takav pristup je vrlo važan ,jer većina pasa smatra pridošlicu uljezom i u tom smislu postoji mogućnost napada.

Što se tiče držanja pasa sigurno im je bolje u boksu nego u dvorištu,ali valja znati da je dobro imati boks gdje se psi mogu zatvoriti u slučaju da vam dođu gosti ili ljudi koji se boje pasa.

Istina je da staford ili pas tipa bull nedavno usmrtio oca vlasnika pansiona za pse.Međutim po mojim saznanjima nije bilo očevica napada pa ne znamo pod kojim okolnostima je došlo do sukoba i na kraju tragičnih posljedica.

Napad na čovjeka kod pasa u pravilu je izazvan krivom reakcijom samog čovjeka,a proizlazi iz potpunog nerazumijevanja ponašanja životinja (pasa) i ignorantskog ponašanja kod signala upućenih od strane pasa koji se spremaju za napad.Ukoliko niste sigurni u svoju razinu autoriteta prema psima ,razmislite još jednom koja je pasmina najbola za Vas i Vašu obitelj.

Želim Vam uspješan trening!

Nenad Novak,kinološki sudac i instruktor za rad pasa
www.odsveteklare.hr
Tel: 099 28 02 964