Uzgajivači pasa
Newfoundland (Terranova) je izuzetno dobroćudna pasmina,izgledom na velikog plišanog medu, ovaj Moloss - vodoljubac , danas je u svijetu jako popularan i cijenjen obiteljski pas.Njegov urođeni instinkt za spašavanje čini ga idealnim za rad u vodi.Srasle kožice između prstiju i vodootporna dlaka poprilično doprinose ovom izvrsnom plivaču,zbog čega je u prošlosti bio korišten za vuču težih tereta i kao pomoć ribarima u izvlačenju mreža.
Danas Newf uglavnom uživa status kućnog ljubimca ,ali instinkt za spašavanje uvijek ostaje,tako da ako šetate uz obalu Vaš Newf će bez razmišljanja skočiti u vodu i onda je on u svom elementu - voda je za njega raj.

newfoundlandLord Byron je o njemu napisao:˝Hrabar ,bez krvožednosti,posjeduje sve vrline čovjeka bez mana˝.
Newfoundland je izvrsnog temperamenta:dobar,inteligentan,hrabar,izuzetno strpljiv pas ,često služi za Dog teraphy. Jako se veže za svog vlasnika i teško mu pada odvojenost,pa makar i na kratko vrijeme,stoga bi bilo dobro da ima društvo-nije bitno da li je mačka ili pas ,mali ili veliki- sa svima se lijepo slaže,pogotovo sa malim psima prema kojima je izuzetno nježan.

Što se tiče šetanja-nisu zahtjevni,sasvim im je dovoljna lagana šetnjica ili velika okućnica.
Nije pas za istrčavanje uz biciklu niti za agility ili fly ball.

Kod Newfoundlanda jedna od fundamentalnih stvari jest higijena dlake.Ona je dvoslojna,gornji sloj je dug,ravan ili blago valovit,doljnji sloj vodonepropusna ,gusta dlaka koja zahtjeva redovno održavanje i grooming.Feniranjem ispuhujemo svu prašinu i nečistoču i samim tim lakše iščetkavamo staru dlaku pa naš ljubimac ostaje čist i zadovoljan a dlaka sjajna i prozračna bez čvorova.

Boje dlake kod Terranove su crna,smeđa i bijelo-crna.Ima ih i sivoj boji ali su rijetki - izlažu se u SAD-u, u Europi još uvijek ne.

Izraz Newfija je nježan,blagi odražava karakteristike pasmine - dobroćudnost , inteligenciju i dostojanstvo.Veliki je prijatelj djece,uživa u njihovom društvu,dosta djece uz njega naprave prve korake-nadimak za Newfa je ˝nježni div˝ i ˝natural baby sitter˝.Njegova dječja zaigranost prate ga kroz cijeli život.

Kao i sve velike pasmine i Newfoundland ima tendenciju visoke displazije i srčanih oboljenja,zato preporučujem budućim vlasnicima da ne kupuju na farmama pasa i iz nekontroliranog uzgoja.

COCARO DI BROZAN
Newfoundland kennel
Vesna Brozan
091 884 05 29
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.