Uzgajivači pasa

opcenito-saoSrednjeazijski ovčar (SAO) drugog naziva Alabai je stara pasmina psa namijenjena za čuvanje ovaca od vukova i ostalih grabežljivaca ali i za obranu ljudi i karavana! Pasmina vuče porijeklo od Tibetskog psa prije 4000 godina i potječe iz južnog Turkmenistana.

Možemo ih vidjeti na području Srednje Azije (Turkmenistan, Tadžikistan, Pakistan, Afganistan, Kazahstan, Iran i Mongolija). Pasmina se poboljšala stoljetnom selekcijom. Iz svakog legla ostavljani su najbolji primjerci koji su se pokazali kao najbolji borci sa vukovima i bili oštri čuvari.
Kvaliteta pasmine najviše pridonosi prirodna selekcija radi teških uvjeta u kojima su živjeli ti psi.
Srednjeazijski ovčar je pas koji čuva cijeli dan, jede malo hrane koju nerijetko lovi sam za sebe, sam brani sebe i stado od divljači, sam se šteni i samostalno othranjuje svoje štence itd...
U takvim uvjetima opstaju samo najbolji i to je jedini razlog zašto ova pasmina postoji već 4000 godina.
Srednjeazijski ovčar lako podnosi velike vrućine ali i veliku hladnoću. Primjerice, zimska temperatura u Kazahstanu je -30 stupnjeva a ljeti i do 40 stupnjeva Celzijusovih.
Postoji nekoliko tipova pasmine. U Tadžikistanu i planini Pamira psi imaju dužu dlaku, u Uzbekistanu su psi laganiji (suhi tip). Najbolji tip nastao je u Turkmeniji gdje su psi jakog i grubog tip a sa kratkom i gustom dlakom. Borbe pasa dio su običaja i tradicije u Aziji pa tako ni ovu pasminu nisu zaobišle. Nažalost ni danas se u tim zemljama ne održavaju izložbe tih pasa, nego se održavaju borbe na kojima se biraju najjači i najbolji psi.
1990. godine Turkmenijski Alabai proglašen je nacionalnim blagom i njegov izvoz strogo je zabranjen.
Turkmenijski Alabai - Srednjeazijski ovčar je veliki pas grube i jake konstitucije, jake glave, sa grubim kosturom izuzetno jakim i razvijenim zubalom. Ima kratke viseće uši koje se kupiraju sa par dana starosti (to se radi zbog borbe protiv vukova). Ima kratak i snažan vrat, izuzetno debelu kožu. Prijelaz od prsa do trbuha je slabo izražen. ima široka i snažna leđa. Rep je visok i na forbu srpa (također se kupira sa par dana starosti). Dlaka je gruba, gusta i ravna. Srednjeazijskih ovčara ima u raznim bojama (bijela, žuta, riđa, siva, tigrasta, crna, i druge kombinacije).
Hrabri srednjeazijski ovčari imaju izuzetan prirodni instinkt za čuvanje, lako se dresiraju i nisu agresivni prema djeci. Ponosan je to pas izuzetne snage, gracioznog hoda i trka i velikog srca.

Grai Vest Lubim
Boris Maravić
Rijeka Croatia
Srednjeazijski ovčar
+385 95 90 50 162
+385 51 543 047
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.alabaicroatia.com/