njemacki-ovcar-padajuce-uhoKod njemačkog ovčara, počinju se uspravljati uši u dobi od 8 tjedana pa sve do 6 mjeseci starosti. U periodu podizanja ušiju često se primjete usponi i padovi ušiju, a to je najčešće i znak da će se u konačnosti podići. Uzrok takvog podizanja je u nejednolikosti trošenja kalcija koji odlazi u rast zubiju i nedovoljno u ušnu hrskavicu. U razdoblju odrastanja preporuča se kvalitetna hrana koja ima dobar odnos kalcija i fosfora te ostalih tvari koje uravnotežuju odnos rasta i potrebe za određenom količinom pojedinih elemenata i minerala. Ne preporuča se uzimanje većih količina kalcija od količina propisanih za velike pse za dob odrastanja koju propisuju kvalitetni proizvođači hrane. Veća količina kalcija i neuravnoteženost s drugim mineralima mogla bi izazvati druge neželjene posljedice u zglobovima i hrskavičnoj masi.

Nedovoljna jačina mišića u korijenu uši također može biti uzrok nepodizanja ušiju. Jačanje mišića čeljusti i ušiju postiže se grizenjem različitih gumeno-plastičnih igračaka ili suhih kožnih pripravaka (životinjskog porjekla) u obliku kosti ili štapa. Često igra i zvukovi  pojaćavaju  pozornost te motiviraju štene da podiže uši.

Uzrok padajućih ušiju može biti i posljedica genetskog nasljeđa bližih ili daljnjih predaka. Uzgajivači to nastoje suzbiti odabirom rasplodnih jedinki koje imaju korektne i tvrde uši. Mekost ušiju kao mana uočava se kod pojedinih odraslih ovčara prilikom kretanja u kasu (vidljivo je njihanje gornjeg dijela ušiju napred - nazad od osnovnog položaja). Takvi psi u pravilu budu lošije ocjenjeni na specijalnim izložbama njemačkih ovčara.

Ukoliko i nakon 5 mjeseci starosti uši nisu podignute potrebno je potražiti pomoć veterinara ili znalca koji može izraditi potporu i privremeno je zalijepiti u uho, kako bi se uho zadržalo u ispravnom položaju. Potpora se izrađuje od tankog i lakog plastičnog materijala ( sličan materijalu od plastičnih boca za mineralnu vodu) u obliku uške. Takva osnova potpore se oblijepi s pričvrsnim flasterom, kako ne bi izazvala povrede uslijed trenja o ušku. Ušku je potrebno prije lijepljenja potpore obrijati s unutrašnje strane. Potpora se stavlja do korijena uške gdje počinju ušne neravnine. Lijepljenje se vrši neoprenskim ljepilom koje ne iritira kožu i dovoljno je izdržljivo da drži potporu s unutrašnje strane slijepljenu oko 14 dana.

Rijetka je pojava da se uši podignu i nakon 10 mjeseci, ti primjeri imaju vjerojatno uzrok u načinu prehrane štenca, upitnoj kvaliteti hrane, labavosti mišića, mekoće ušiju,  te mogućem vanjskom utjecaju (kao što je navlačenje ušiju u najranijoj dobi) ili je bio poremećen razvoj usljed bolesti.

Uzgajivačnica njemačkih ovčara KRAS GOTNIK
Veli Brgud 5a
51213 Jurdani
Dorijan i Marijan Gombač
GSM1: 098/327-137
GSM2: 091/514-2204
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.krasgotnik.com