Uzgajivači pasa

Prvi susret «u živo» s chow-chow pasminom dogodio se 1995. godine posve slučajno, možda bolje rečeno usput. Prije toga sam imala priliku vidjeti ovog lavoliko-medvjedolikog psa samo na televiziji ili u ponekoj knjizi.
Vlasnica tog chow-a je bila jedna gospođa iz Buja koja ga je u Hrvatsku dovela iz Rusije, pišem bila jer sam doznala da ga na žalost više nema cca 2 godine.
Posebno me fascinirao njegov osebujan izgled koji na prvi pogled i nije baš podsjećao na psa već više na medvjedića. Prolazila sam nemjerno onuda da zastanem uz cestu i divim se tom dostojanstvenom crvenom mužjaku, mislim da se zvao Bak ili nekako slično.
Tako sam se vraćala kući mislima obuzetim tim krasnim bićem koje je imalo tako iskren i bistar pogled a istovremeno nekako nježan, pošten i prijateljski.
Ostali susreti s pasminom odvijali su se na izložbama pasa a želja za nabavkom šteneta je bivala sve jača.
chow_chowSa pasminom smo se dublje počele upoznavati iz stručne literature a kao putokaz smo odabrali na samom početku osobu koja se bavi uzgojem pasmine već 30ak godina gđu. Isabellu Milani, vlasnicu uzgajivačnice i predsjednicu Kluba ANICC (Klub Chow-Chow Italia, čiji smo članovi) uvjek spremnu za prijateljski razgovor i savjet.
Tako je u naš dom stigla crvena ženka Nika; malo crveno zaigrano klupko vune, pravi crveni vražićak i šefica svima u kući, pravi alfa i omega, chowasta narav kroz desetke crta, uporna, pomalo tvrdoglava kraljica koja bi za komadić kolača prodala vlastiti rep he, he...
Kako je Tanja «slaba» na krem primjerke dvadesetak dana kasnije išli smo po našeg malog bijelog anđela koji nas je gledao najnježnijim pogledom na svijetu, «sestricu» za Niku; Cleu. Njen vanjski izgled je od prvog pogleda u potpunosti odavao njen karakteru. Clea je nježna, velika maza, spava na leđima sa capicama u zraku a kad čuje u jutro sat dođe nas buditi najnježnijim poljupcima, obožava trčati i bućkati se u moru.
Kako su «cure» odrastale počele smo ih voditi na izložbe.
Istovremeno smo registrirale uzgajivačnicu pod nazivom «Shen Te Chows».
Ista je registrirana i priznata od strane FCI i HKS (Hrvatskog kinološkog saveza).
Kako pasmina vuče korijene iz Kine odlučili smo da naziv bude kineski a riječ da opisuje naše chow-chow-e, dakle «Shen Te» što u prijevodu znači božanstveni.
Svijet izložbi pasa je nešto posebno, jednostavno Vas obuzme, barem se tako dogodilo nama, a kako i naše «buhice» vole šarati po izložbama izlažemo ih tokom cijele godine po Hrvatskoj i izvan nje te postižu zavidne rezultate. Svaka je izložba nešto posebno a osim adrenalina pred ulazak u ring i ogromnog veselja kad nešto osvojite, upozna se i jako puno novih ljudi, sklapaju se prijateljstva.
To su osobe s kojima dijelite istu strast, tugu i radost i s kojima imate puno zajedničkih crta jer dijelite istu ljubav za jednu pasminu ili više, a općenito za pse.
Medalje, pokali i titule osvojeni na izložbama nisu naravno jedini interes zbog kojeg izlažemo naše pse iako su beskrajno zadovoljstvo...no kad bi svatko držao svog psa kod kuće...pasmine, standard i svi parametri gdje bi završili?
Kao pobornici zdravog uzgoja istim se bavimo za održavanje i poboljšanje standarda pasmine a za to postići potrebno je uložiti neizmjerno puno znanja, ljubavi i truda a dakako i financijskih sredstava. Iz dana u dan iskustvo je sve veće. Veliki savjetnik i prijateljica koja nam u tome pomaže je gđa. Gordana Zupanc, naša Goga, dugogodišnja vlasnica uzgajivačnice chow-chow pasmine iz Slovenije koja ima iza sebe nebrojene uspjehe i fantastične rezultate u vlastitom uzgoju. Osim uzgoja bavi se i stvaranjem prekrasne keramike chow-chow tematike.
Nakon ženkica u naš dom je stigao i prvi mužjak. Kako smo htjeli da bude nešto posebno odlučili smo da to bude mužjak plave boje. Plavi? Da plavi. Nemojte misliti da je to plava-plava boja već ona sivkasto-srebrno-čelična boja.
Što reći o njemu? Blu je naš plavi princ a prije nekoliko dana je postao Mladi Prvak Hrvatske CH M HR! On je nježan a ponekad se krije iza svoje veličine i povućenosti i glumi čevapčića po krevetu i nasmijava nas. Veliki je šarmer nježnijeg spola na dvije i četiri noge!
Standard chow-chow pasmine citira slijedeće boje; crvenu, crnu, plavu, jelenju i krem, te dvije dužine dlake: dugu i kratku.
Kratkodlaki primjerci su zastupljeni u nešto manjem broju jer su dugodlaki atraktivniji, naravno to je opet stvar osobnog ukusa i izbora i posve je subjektivna.
U naš dom je zatim došao mali Ma kako ga svi iz milja zovemo, krem mužjak, naša krofnica koja voli papati 00-24h. Kako ga ukratko opisati? Tazmanijski vrag! Iako ima tek 6 mjeseci svima se nametnuo kao gazda i to mu u neku ruku i uspjeva, samo se Nika još nije predala.
Zadnji su stigli Queen (crvena ženka) i Aly (crvena ženka). Na njih smo posebno ponosni jer su to štenci iz našeg uzgoja i u njihovu izložbenu karijeru ulažemo puno nade.
To su dva mala termita koji nam uljepšavaju uz ostale „buhice" svaki dan.
Svi oni žive s nama i slobodno se kreću po kući, nisu zatvoreni u boxevima.
Mislim da je nepotrebno naglašavati da bi nam život bez njih bio nezamisliv, a ponekad se pitam kako smo živjeli bez njih? Kao da su oduvijek tu, više se ni ne sjećam kad ih nije bilo... Toliko nam ispunjavaju i uveseljavaju dane. Nevjerojatno je kako osjete kada si bolestan ili tužan pa se legnu blizu tebe i ljube te, ili ti zahrču s grivom na prsima....
Svaki od njih je poseban na svoj način, jedni su aktivniji drugi manje, jedni vole šetati a drugi više spavati...svaki je neodoljiv, karakterno su posve različiti a istovremeno su toliko vezani da ako jedan ode negdje s nekim vani kad se vrati kući nastane prava ludnica, veselje, igranje i ljubakanje.
Chow-chow tko si ti?
Chaou = jak i primitivan pas
Kad čovjek pomisli na nešto orijentalno onda u značenje te rječji bi svakako mogli uvrstiti i chow-chow-a i njegovu narav.
Njegova se mudrost sastoji upravo od maksime „ne vidjeti, ne reći i ne čuti ono što nije vrijedno ili nema potrebe biti viđeno, rečeno ili poslušano". U svakom djeliću svoje naravi dokazuje tu orijentalnost koju manifestira rezerviranošću i mirnoćom. Jake je osobnosti i jako se veže za obitelj, a jednog člana izabere kao svog vođu i to ne zbog toga što mu je ta osoba vlasnik već izabere onoga koji mu karakterno najviše odgovara.
Njegov je svijet podijeljen na više dijelova; jedan dio sačinjava zajednica s chowima (ukoliko ne živi sam), drugi dio obitelj i osobe koje „poštuje" a treći dio sve ostalo.
Upravo zbog tog trećeg dijela, sa osobama koje ne poznaje nekad ne manifestira pretjeranu radost niti voli da ga nepoznati diraju i remete njegov mir, ta on je „orijentalni car" a cara ne smije dirati svatko.
Posebnost ili zanimljivost pasmine je svakako plavi jezik kao i tamne usne, jaka (tamna) pigmentacija.
Razlog tomu je sigurno porijeklo chow-chow-a koje seže u daleku prošlost. Plavi jezik je inače karakterističan za Mančurijskog medvjeda i plavog Tibetskog medvjeda, s ovim zadnjim chow-chow ima zajedničkoga kratku njušku i tijelo „opisano" u kvadratu od tuda i karakterističan hod „na trampolinima" .
Postoji i legenda o tome kako je chow-chow dobio plavi jezik:
za stvaranja svijeta slijedio je Boga dok je bojio nebo i lizao kapljice boje koje su padale.
Imamo još puno planova, projekata i ideja vezanih za razvoj pasmine u Hrvatskoj a jedna je i portal „ChowChowCroatia" koji je nastao u nadi da pomogne onima koji još nemaju chow-chow-a i svima koji se zanimaju o ovoj posebnoj i prekrasnoj pasmini.
Korak po korak pokušat ćemo staviti na portal sve teme vezane za pasminu počevši od onih situacija s kojima se susrećemo svakodnevno pa sve do najzabavnijih ili najozbiljnijih.
Sve teme će govoriti isključivo o chow-chow pasmini. Portal će biti u kontinuiranoj izgradnji te vrlo često ažuriran. Neke projekte i ideje Vam nećemo odmah otkriti već ćete za njih pravovremeno saznati!
Osim portala nedavno smo registrirali i prvi pasminsku udrugu pod nazivom „Chow-Chow Hrvatska", više u klubu će se doznati u 2009.godini.

Danas mogu sa sigurnošću reći da smo samo na početku jedne velike i prekrasne bajke a svi znamo kako bajke završavaju!

Shen Te Chows
Chow-Chow
Andrea Jurcan i Tanja Pantović
098/786521 (Tanja)
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web stranica: www.shentechows.com i www.chowchowcroatia.com