engleski_springer_spanijel2
Izbor psa koji vam odgovara, zahtjeva brigu i opreznost ! Stoga je važno uzeti si dosta vremena i dobro razmotriti situaciju .
U nastavku slijedi nekoliko važnih pitanja koja si trebate postaviti pri izboru psa:

Štene ili odrasli pas ?
Štene - naravno da je maleni psić presladak i zabavan, no izaberete li štenca netko će morati biti kod kuće većinu vremena kroz čitav dan da bi bio izvježban za život u kući ( da ne bi posvuda nailazili na „bombice" , uništene najdraže cipele i sl.) i kako biste s njime razvili dobar odnos. Računajte i na prve dane koji često znaju biti šok psiću, jer je dosada živio s majkom ( cviljenje, plahost ). Za ozbiljnu školicu još neko vrijeme neće biti spreman pa ne očekujte da se ponaša odraslo, jer ono to ipak nije - pa čak ako i neke pasmine vrlo brzo izgledaju veliko, oni su ipak samo bebe.
Odrasli pas - važno je provjeriti zašto mu je potreban novi dom : možda nije sposoban za život u kući, ili je agresivan, možda kronično bolestan... Ukoliko se radi o ženki provjerite je li kastrirana. Iako je pas odrastao ne očekujte da će vam se odmah prilagoditi, imajte na umu da on već ima izgrađene navike ( kakve god one bile) i da ćete trebati strpljenja da ga učinite onakvim kakvim uistinu želite da bude ...

Veličina psa
Male pasmine - ne trebaju mnogo vježbe, niti prostora i odlične su za osobe koje često putuju jer ih se lako transportira. No pazite , kosti patuljastih i malih pasmina su krhke pa ih se nehotice može ozbiljno povrijediti . Iako maleni, često znaju biti vrlo temperamenti.
Velike pasmine - nepoželjno ih je držati u malom životnom prostoru (iako se i to može nadoknaditi dužim i češćim šetnjama). Veseli psi često, iako ne zlonamjerno, mogu srušiti djecu, a starijim osobama biti više no što oni mogu podnijeti. Veliki psi zahtjevaju i veća izadvanja pri kupnji hrane ( zbog veće količine). Iako veličinom mogu otjerati uljeze, uglavnom su blage naravi.
Velike pasmine stare brže nego male.

Mužjak ili ženka
Mužjak - ima mnogo jaču narav od ženke i češće osporavaju ljudsku prevlast u želji za dominantnošću, što ih čini težima za školovanje. Teškoće mogu uzrokovati i lutanja za kujama u tjeranju.
Ženka - mirnije, privrženije, čvršće povezane s vlasnikom zbog čega je i školovanje lakše. Nedostatak ženki je tzv. tjeranje ( 2 x godišnje). Ukoliko ne želite leglo rješenje je sterilizacija.

Pas s rodovnikom ili mješanac
Mješanac - pas čiji se roditelji ili pasmina ne mogu točno utvrditi. Navodno su rjeđe pogođeni teškim nasljednim bolestima. Nezgodno je što se takvim psima ne može predvidjeti izgled i što je još važnije narav. Pa iako se nećete moći ponositi njime na izložbama ljepote, svakako vam može unijeti radost u vaš život .
Pas s rodovnikom - ovaj je izbor lako opravdati. Nakon što ste izabrali pasminu vi znate koliko će narasti i kako bi trebao izgledati, kakva će mu biti narav, kakve su mu predispozicije za rad, te kakvi su mu zahtjevi u pogledima prehrane, njege dlake , vježbe ...

Dlaka
Dugodlaki - možda izgledaju famozno, no razmislite jeste li spremni nalaziti dlake po vašem domu, provesti sate uređujući dlaku , zamislite situaciju kada vani dani pada kiša i svuda uokolo je blato , a vaš ljubimac mora van ... Češljevi, četke, trimeri, šamponi, regeneratori, sprejevi ... - koštaju .
Kratkodlaki - iako ne iziskuju toliko sati njege i ona je puno jednostavnija, ne očekujte da ona nije potrebna. Dlake, iako manje, bit će vaš novi sustanar.
Pasmine koje se ne linjaju (pudle, šnauceri) - oslobodit će vas dlaka u stanu, no želite li da izgledaju uredno morat ćete često kod frizera na uređivanje . Ispitajte situaciju imate li osobu koja vam zna urediti psa (problem u manjim sredinama) i priredite novčanik ..

Tu su još i pitanja poput :
Nabavljate li psa za društvo vašem djetetu ili kao prijatelja koji će biti prijatelj starijem članu vaše obitelji ?
Hoće li pas biti samo ljubimac ili od njega očekujete izložbenog ili radnog psa ?
Koliko vremena mogu / želim posvetiti psu ?

I još puuuuno toga...

Najvažnije je odabrati psa koji će pristajati načinu vašeg života, jer psa nabavljate za čitavo vrijeme njegova života . Vaš pas je dio vaše obitelji - prijatelj, zaštitnik, zabavljač ... i nakon vrlo kratkog vremena nakon njegove nabavke pitat ćete se kako ste uopće mogli bez njega .

Uzgajivačnica engleskih špringer španijela „ CRO No1"
Vl. Marina i Boris Tremski
098/715-480 , 098/347-776
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web adresa: http://free-sk.htnet.hr/Cro_No1/