gusenje
Ogrlice mogu biti vrlo opasne, posebno ako ih stavite maci koja ide van ili psu koji je u dvorištu sam bez kontrole

Gušenje kod pasa i mačaka nije rijetkost. Zaigranost mladih životinja, koje u usta uzimaju sve i svašta, ponekad dovede do toga da strano tijelo zaostane u grlu i na taj način zatvori dišne putove. Prvi simptom gušenja je kašalj. Na žalost, mnogi vlasnici kućnih ljubimaca zamjene kašalj za pokušaj povraćanja, pa ne pomisle da je potrebna hitna intervencija veterinara. Osim predmetima kojima se psić ili maca igraju, do gušenja može doći i zbog aspiracije hrane, dima, zbog ogrlica ili trauma vrata, te kod alergičnih reakcija kod kojih dolazi do oticanja vratnog područja što može zatvoriti dišne putove.

Strano tijelo u ustima ne mora izazvati gušenje. Osim kostiju, u usnoj šupljini nerijetko nađemo komadiće drva, šivaće igle s klupkom konca, čačkalice, udice. U tom slučaju bolesna životinja slini, pokušava si pomoći tako da šapama trlja njušku, odbija vodu i hranu, uznemirena je. Ovakva stanja nisu hitna ako su dišni putovi slobodni i životinja normalno diše, iako će izazvati veliku neugodu i nemir.

Ogrlice mogu biti vrlo opasne, posebno ako stavite ogrlicu maci koja ide van ili psu koji je u dvorištu sam bez kontrole. Nerijetko se događa da se psi objese zbog ogrlice posebno ako je uzica kojom su vezani dovoljno dugačka da im dozvoljava skok preko zida, a prekratka je da bi uspjeli doskočiti. Mace koje idu van ne smiju imati nikakvu ogrlicu. Ogrlica može biti smrtonosna ako njome zapnu za granu ili za žicu i sl.Neke plastične i kožne ogrlice zbog močenja na kiši postanu tvrde, suze se i urežu se maci (ili psu) u kožu.

Gušenje hranom može nastati kod vrlo proždrljivih pasa, posebno onih s kratkom, spljoštenom njuškom (boxer,mops, buldog). Hrana uđe u dušnik umjesto u jednjak i dolazi do gušenja.

Komplikacija vezana za gušenje je edem pluća koji nastaje vrlo brzo - u plućima se nakuplja tekućina, a životinja počne iskašljavati ružičastu pjenu. Pas ili maca koji se guše ne mogu hodati, obično sjede, prednje noge drže raširene, a glavu i vrat maksimalno istežu.
Naprežu se, kašlju, a ponekad i povrate hranu što mnoge ljude zavede pa pretpostavljaju da se radisamo o povraćanju.
Kod ovakvih stanja neophodna je hitna intervencija.

Kako ne bi došlo do gušenja morate paziti na igračke svog ljubimca.Neka budu veličinom prikladne veličini psa ili mace. Ne stavljajte ogrlicu ni psu ni maci ako nisu stalno s vama.

Ako vaš pas ili maca imaju strano tijelo u ustima možete ga sami izvaditi samo ako ste ga vidjeli. Nemojte na slijepo gurati ruku psu u grlo i vući bilo štošto uhvatite jer mu možete slomiti malene koščice u grlu. Ukoliko ste uspješno odstranili strani predmet iz ustiju, svejedno posjetite veterinara jer su moguće povrede unutar usne šupljine koje ste previdjeli.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com