Veterinar

Simptomi trovanja insekticidima vrlo su uočljivi. Do prvih smetnji dolazi nekoliko sati nakon kontakta s insekticidom, bilo preko kože ili probavnog traka

insekticidi

Jedan od većih problema s kojim se susreću vlasnici pasa u proljeće i jesen su krpelji. Iako je na tržištu danas dostupan veliki broj različitih preparata za zaštitu od krpelja i buha, mnogi još uvijek posežu za "priručnim" sredstvima. Nije na odmet znati da insekticidi mogu biti vrlo otrovni.

Trovanja pasa i mačaka sredstvima protiv insekata događaju se svakodnevno. Takva trovanja uglavnom su slučajna i dešavaju se kod kuće. Vlasnici otrovanih životinja prvo potraže pomoć telefonski.

Ukoliko je došlo do neobične reakcije nakon tretiranja životinje nekim sredstvom protiv vanjskih parazita, vlasniku ćemo savjetovati da odmah okupa psa, odnosno macu, te da nakon toga hitno dođe u ambulantu. Vlasniku preporučamo da prilikom kupanja otrovanog psa sebe zaštiti gumenim rukavicama. Ukoliko vlasnici sumnjaju da je ljubimac pojeo neko otrovno sredstvo, preporučamo da sa sobom donesu sumnjivi materijal ili, ako je došlo do povraćanja, sadržaj koji je pas povratio.

Insekticide dijelimo u nekoliko skupina.

Prvu skupinu čine organofosfati i karbamidi, a njih možemo naći u skoro svakom domaćinstvu. Upotrebljavaju se za uništavanje mrava, žohara i dr., a nerijetko ih sami vlasnici posipaju po psu ili maci, jer su sredstva protiv buha obično skuplja od ovih insekticida. Mace su posebno osjetljive na ovakve preparate, pa je kod njih vrlo rizično eksperimentirati sa sredstvima koja nisu namijenjena baš mačkama.

Simptomi trovanja ovim insekticidima vrlo su uočljivi. Do prvih smetnji dolazi nekoliko sati nakon kontakta s insekticidom, bilo preko kože ili probavnog traka (nakon tretiranja sprejem ili prahom mačke se nastoje očistiti lizanjem).

Javlja se slinjenje, suzenje, proljev, povraćanje, pa i nekontrolirano mokrenje. Mišići se nekontrolirano grče, pa izgleda kao da se cijela životinja lagano trese. Obično nisu stabilni na nogama, krivudaju, a može doći i do paralize nogu. Srećom, trovanja ovom vrstom insekticida uspješno se mogu izliječiti, jer za te otrove postoji protuotrov. Važno je što prije doći do veterinara, a trajanje liječenja i broj doza potrebnog protuotrova ovise o količini polizanog, odnosno našpricanog sredstva.

Važno je odstraniti preostale količine insekticida s kože i/ili iz želuca, pa bolesnu životinju treba okupati i isprati joj želudac.

U drugu skupinu insekticida spadaju organoklorini. Danas se vrlo malo upotrebljavaju, a uglavnom su u upotrebi kao sredstvo protiv tzv. žutih mrava u neboderima. Simptomi trovanja slični su epileptičkim napadima, a između napada životinja može izgledati sasvim normalno.

Liječimo tako da odstranimo eventualno prisutne ostatke otrova te dajemo sredstva koja će umiriti nadraženi nervni sistem.

Još jednu skupinu čine piretrini, vrlo često upotrebljavani insekticidi, koji su relativno su sigurniji od ostalih, a kod nas je najpoznatiji Pitroid. Na njih su posebno osjetljive mačke te mlade životinje. Znakovi trovanja također podsjećaju na epilepsiju, no, dolazi do povraćanja i proljeva te jakog slinjenja. Uz pravovremenu terapiju, otrovani psi i mace oporave se u roku od 72 sata.

Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com