Veterinar

 
Na pojavu mrlja utječe razvoj bakterija i gljivica koje se ponekad pojavljuju u dlaci koja je često mokra

 

mrlje-na-svijetloj-dlaci

 

Vlasnicima bijelih i svijetlo smeđih pasa obično jako smetaju žućkaste mrlje koje nastaju na dlaci ispod očiju ili na brkovima i bradi, a ponekad na šapicama i oko spolovila. Većina njih misli da je tome uzrok pretjerano suzenje zbog kojeg dlaka oksidira.

 

No, nije tako. Uzroci ovih mrlja mnogo su složeniji. Kao i kod mnogih drugih stvari, važnu ulogu igra genetika. Ima pasa kojima dlaka neće požutjeti i onih kojima je žuta unatoč svim naporima njihovih vlasnika. Na pojavu mrlja utječe razvoj bakterija i gljivica koje se ponekad pojavljuju u dlaci koja je često mokra. Dlaka ispod oka mokra je kod većine pasa, no kod onih koji nisu bijeli ne vide se mrlje. To ne znači da vaš bijeli psić ima začepljene suzne kanale i da ih je potrebno ispirati. Osim navedenoga, na pojavu žutila utječe prehrana, eventualno prisutne alergije i, razumije se, stupanj uloženog truda u redovito održavanje higijene tih dijelova tijela.

 

Jako je važno da ta kritična mjesta održavate suhima, jer i gljivicama i bakterijama pogoduje vlažan okoliš. Kad pas jede, brkove i bradu morate zaštititi da ne dolaze u doticaj s hranom, a poželjno je da ne dolaze u doticaj ni s vodom zbog raznih minerala koji se u njoj nalaze. Među uzgajivačima ima i onih koji koriste antibiotske pripravke (lokalno, ali češće sistemski) i to posebno prije izložbi, kako bi ta dlaka pobijelila. Ovo ne preporučujem, jer smatram da davanje lijekova u estetske svrhe nije u redu s moralnog stajališta. Ako kupujete preparate za odstranjivanje tih mrlja, pogledajte sadrže li antibiotik. Ako da, savjetujte se s veterinarom prije upotrebe.

 

Za odstranjivanje mrlja koristi se i izbjeljivač (isti kao za pramenove kod nas, uglavnom na bazi hidrogena visokog postotka), no tu treba jako paziti da kemikalija ne uđe psu u oko.

 

Za odstranjivanje ovih mrlja potrebna je svakodnevna njega i povremeni stručni groomerski tretmani. Svakome bih preporučila da se u vezi s tim savjetuje sa svojim groomerom.

 

Bijela dlaka iznimno je zahtjevna i osjetljiva. Psi koji šeću po vani uvijek će na nogama imati nešto tamniju dlaku od onih koji žive isključivo u stanu.

 

Kao što sam rekla, pas može genetski imati fantastičnu bijelu dlaku koja nije podložna ružnim žutim mrljama, ali takvi su rijetki. Većina kao snijeg bijelih pasa, koje viđamo po izložbama, ima svakodnevnu specijalnu njegu, uvijače (papilotne) kod jela i pića i sigurno se ne valjaju po lokvama. A i svaki uzgajivač ima svoje male tajne...

Najvažnije je da u podlozi promjene boje nema nekog patološkog procesa. Primijetite li promjene i na koži vašeg prijatelja, svakako potražite pomoć veterinara.

 

Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com