Kokcidioza može predstavljati veliki problem u uzgajivačnicama te dvorištima u kojima boravi veliki broj životinja

parazitske-bolesti

Proljevi su čest problem kod štenadi i mačića. Kod odraslih životinja proljev nije toliko opasan i zabrinjavajući kao kod mladunčadi, koja vrlo brzo može dehidrirati.

Ponekad se radi o kratkotrajnom proljevu koji će potrajati dan ili dva, a u tim slučajevima većina vlasnika neće potražiti veterinarsku pomoć. Sami znaju da je najbolji lijek za to post i dijetna prehrana, pa poduzmu potrebne korake.

No, kada proljev potraje više dana, veterinarska pomoć je neophodna. Liječenje je u prvom redu simptomatsko, no ponekad je dijagnostika neophodna, jer samo simptomatsko liječenje ne rješava problem. Uzroci proljeva su zaista brojni, a ovdje ću se osvrnuti na infekciju mikroskopski malim organizmima, parazitskim protozoama.

Ima ih nekoliko vrsta koje su vrlo vrsno specifične i različito patogene, a najčešće se srećemo s protozoom isospora canis. Oboljenje koje ona uzrokuje nazivamo kokcidioza. Radi se o jednostaničnom organizmu koji napada stanice crijevnog epitelija, u kojima dolazi do brzog razmnožavanja parazita, što uzrokuje oštećenje stanica i posljedični proljev. Ciste se izlučuju izmetom oboljele životinje te se mogu naći u okolišu, pa i vodi i hrani, a do infekcije dolazi oralnim putem. Ovo oboljenje viđamo primarno kod vrlo mladih životinja, dok će se kod odraslih, u pravilu, javiti kod životinja sa slabijim imunitetom. Kod nekih životinja pronaći ćemo ciste ovog parazita u izmetu, ali se ne moraju razviti nikakvi simptomi. Dakle, razvoj oboljenja je vrlo individualan, a ovisi o vrsti kokcidije, kao i o imunološkom statusu jedinke.

Kokcidioza može predstavljati veliki problem u uzgajivačnicama te dvorištima u kojima boravi veliki broj životinja. Proljev kojeg uzrokuje isospora je voden, sluzav, a može biti i krvav. Traje tjednima, a uz njega se javlja posljedična dehidracija. Bolesna životinja je apatična, nema apetita, a može se javiti i povraćanje.

Kokcidioza se vrlo često javlja uz druga oboljenja ili stresne faktore koji su već oslabili organizam, pa svakako i to treba imati na umu prilikom postavljanja dijagnoze. Stresni faktor može biti loša prehrana, infestacija parazitima, loši higijenski uvjeti, pa i odlazak šteneta kod novog vlasnika i slično. No, kokcidioza se može pojaviti i tamo gdje su uvjeti dobri, ali je prisutan jako velik broj štenadi ili mačića na relativno malom prostoru. Ako se pojavi, svakako preporučujemo temeljitu dezinfekciju svih prostora i to najbolje u dogovoru sa stručno osobom, s obzirom na to da se ciste kokcidija iz okoliša teško uklanjaju.

Kako bi se spriječio unos ovog oboljenja u uzgajivačnice, svaka novonabavljena životinja trebala bi biti 10 dana u izolaciji i na promatranju. Pse treba spriječiti da piju vodu iz lokava, jer upravo one mogu sadržavati vrlo velik broj infektivnih cisti.

Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com