Veterinar

Piometra je gnojna upale maternice koja se najčešće javlja kod kuja starijih od 5 godina ali to ne znači da se ne može pojaviti i u ranijoj životnoj dobi. Kuje koje nisu nikada parene ili su imale samo jedno leglo obolijevaju znatno češće od kuja koje su imale više legla. Pariti kuju jednom ili dva puta neće prevenirati pojavu piometre .Stoga vlasnicima kuja preporučam sterilizaciju kuja prije prvog tjeranja ukoliko se ne namjeravaju baviti uzgojem odnosno ne planiraju kuju pariti više puta tijekon njezina života. Osim toga piometra se često javlja kod kuja koje su primale estrogene tzv.day after injekcije ili progesteronske injekcije za sprečavanje tjeranja koje često uzrokuju i tumor na dojkama.Bolest nastaje postepeno, a prvi simptomi se pojavljuju od 10.do 42. dana od prestanka tjeranja. Dolazi do inapetencija (gubitak apetita), bezvoljnosti, pojačane žeđi te posljedično pojačanog mokrenja i povišene tjelesne temperature. Bakterije koje su normalno prisutne u urogenitalnom traktu za vrijeme estrusa prodiru u maternicu te se nastavljaju razmnožavati i nakon tjeranja jer je tada otpornost sluznice maternice najmanja zbog pripreme maternice za prihvat ploda.
Piometra se javlja u dva oblika, kao otvorena i zatvorena piometra. Otvorenu piometru je lakše dijagnosticirati jer se javlja vaginalni iscjedak čija boja ovisi o vrsti bakterija, od svijetlo do tamnosmeđe, često sa primjesama krvi, što nije slučaj kod zatvorene piometre.
Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda, pretragama krvi, ultrazvukom i rentgenom.
Važno je naglasiti da ishod i trajanje liječenja u velikoj mjeri ovisi o tome koliko su brzo vlasnici primijetili prve simptome bolesti odnosno u kojoj fazi bolesti se krenulo sa liječenjem. Ukoliko je liječenje započelo u trenutka kada je već nastupila septikemija ili endoksemija ili je eventualno došlo do pucanja stijenki maternice zbog nakupljanja velike količine gnoja te posljedičnog peritonitisa, prognoze se izuzetno loše.
Najpouzdaniji način liječenja je kirurško odstanjivanje maternice i jajnika, iako postoji i mogućnost medikamentoznog liječenja što ovisi o stanju organizma i stadiju bolesti.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET, Papova 2 (Knežija)
www.petshop-petplanet.hr