Veterinar
opasni-psi
Kod brahicefaličnih pasa kao što su buldog, bokser, pekinezer, mops, shih-tzu i slični, suzonosni kanal je vrlo kratak, pa se suze ponekad izlučuju u grlo, a ne u nosni hodnik

Larimalni ili suzni aparat u pasa sastoji se od suznih žlijezda, dvije suzne papile, nazolakrimalnog kanala i slabo razvijene nazolakrimalne vrećice. Suzne žlijezde su sekretorni dio suznog aparata, što znači da one proizvode suze. Svako oko suzama opskrbljuju po dvije suzne žlijezde. Suzni kanalići, suzna vrećica i suzonosni kanal čine ekskretorni dio suznog aparata. Ovalna papila nalazi se na gornjem i donjem kapku u unutarnjem kutu oka otprilike 1 do 2 mm udaljena od konjuktivalne sluznice i obično je pigmentirana. Kroz te papile suze odlaze u suzonosni kanal koji je različito dug, ovisno o pasmini psa i anatomskim karakteristikama glave psa. Tu se suze izlučuju u nosni hodnik.

Kod brahicefaličnih pasa kao što su buldog, bokser, pekinezer, mops, shih-tzu i slični, suzonosni kanal je vrlo kratak, pa se suze ponekad izlučuju u grlo, a ne u nosni hodnik, što treba uzeti u obzir pri izvođenju testova kojima kontroliramo prohodnost suznih kanala.

Kod perzijskih mačaka , posebno onih s vrlo kratkom njuškom, često dolazi do "prelijevanja" suza preko kapaka. Kod tih maca, kapci su postavljeni vrlo blizu oka, pa je suzno jezerce plitko. Stoga se suze ne uspijevaju drenirati isključivo kroz suzonosni kanal već dolazi do curenja suza niz lice.

Važnu ulogu u vlaženju oka ima treptanje jer se spajanjem kapaka suze razmazuju po cijelom oku.
Test kojim provjeravamo prohodnost suznih kanala vrlo je jednostavan.

Imamo kapljice zeleno-žute boje koje nakapamo u unutarnji kut oka, a prolazom kroz nazolakrimalni kanal boja dospije u nosnice u roku od 3 do 5 minuta. Test izvodimo istovremeno na oba oka kako bismo mogli usporediti vrijeme s lijeve i desne strane. Kod brahicefaličnih pasa na tom putu boja (suze) mogu završiti u nazofaringsu. U tom slučaju boju ćemo naći u slini i na jeziku.

Ako je kanal začepljen, moramo ga isprati. Kod većine pasa to se radi samo s lokalnom anestezijom oka. U kanal stavimo meku plastičnu cjevčicu i ispiremo fiziološkom otopinom.

Događa se i da se štenci već rode s nerazvijenom ili neotvorenom papilom u oku. U takvim slučajevima potreban je kirurški zahvat.

Suze su vrlo važne i imaju cijeli niz funkcija. One vlaže i ispirupovršinu oka što je vrlo važno kod zaštite oka od sitnih stranih tijela (prašina, pijesak). Suze imaju i bakteriostatska svojstva , a opskrbljuju rožnicu oka hranjivim tvarima i raznim metabolitima, s obzirom na to da u rožnici nema krvnih žila.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com