Veterinar
ugriz-zmije

S prvim toplim danima koji nas uskoro očekuju, započinje sezona dužih izleta i šetnji, no u našoj zemlji, započinje i "sezona" zmija. Zmije su praktično najotrovnije životinje. Naš je kraj bogat zmijama, posebno neki otoci i kršna područja Dalmacije i Velebita. Naša zemlja smatra se bogatom otrovnicama iako se radi o samo dvije vrste otrovnih te jednoj vrsti poluotrovne zmije.

Prva pomoć kod ujeda zmije otrovnice posebno je važna onim vlasnicima pasa koji vole šetnje po šumi, kamenjarima, pustim mjestima gdje u blizini nema veterinarske ni liječničke pomoći.

Čovjek je obično ugrizen u nogu, no kod pasa vrlo često dolazi do ugriza u njušku što znatno smanjuje mogućnosti pružanja prve pomoći.
Psi stradavaju zbog radoznalosti, naime, svaki će neiskusan pas s velikim zanimanjem proučiti zmiju te će ju uznemiriti, na što će ona reagirati na jedini način na koji se može obraniti - ujest će radoznalca.

Ako je pas ugrizen u nogu, potrebno je staviti povez između mjesta ujeda i zamišljene linije u visini srca. Povez mora biti čvrst, ali opet ne toliko čvrst da u potpunosti zaustavi cirkulaciju u podvezani dio. Ukoliko ste postavili povez, nemojte ga skidati dok ne stignete do veterinara. Ranu ne treba zarezivati, a nikako ne bih preporučila ni isisavanje otrova. Ekstremitet treba imobilizirati (staviti udlagu).

Bilo bi poželjno da ugrizeni pas strogo miruje, što je lakše izvesti ako se radi o malom psu, jednostavno ga uzmete u naručje i prisilite da miruje. Kod uzimanja u naručje pazite da psa ne okrećete "naopako" kao malu bebu, već da su mu noge prema tlu, dakle da je u položaju kao da stoji na tlu. Kod velikih pasa nastojite organizirati nekakav transport do prvog veterinara (improvizirani ležaj kao za čovjeka) jer nikako nije dobro da pas, kojeg je ugrizla zmija, hoda. Životinju treba umiriti.

Jasno je da se zbog jakog bola pri ugrizu javlja osjećaj straha i panike (to u dobroj mjeri ovisi o temperamentu psa) pa nastojite biti smireni kako biste na prijatelja prenijeli pozitivne emocije, a ne svoj vlastiti strah. Kada se radi o ugrizu u njušku podvezivanje je nemoguće, ali isto treba nastojati da životinja miruje.
Mace, posebno lovice, u pravilu uspijevaju izaći na kraj sa zmijama, no ponekad izvuku deblji kraj.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin