Bolesti

Nakon svih proljetnih peripetija sa vašim kućnim ljubimcem ženskog spola, nerijetko se desi da vam se obitelj poveća za nekoliko članova.Graviditet kod mačaka i kuja traje od 58 do 72 dana što ovisi o danu parenja, dakle o terminu ovulacije, kao i o pasmini te broju plodova. Graviditet dijagnosticiramo ultrazvukom i to negdje 4 tjedna nakon parenja. Ultrazvučna dijagnostika nije invazivna metoda i nije neugodna za kuju odnosno macu.

Vanjski znakovi gravidnosti, kao što su debljanje te povećanje mliječnih žlijezda nisu sigurni, jer posebno kod kuja često dolazi do tzv. lažne trudnoće. Tada kujica ima sve vanjske simptome trudnoće, a da plodova uopće nema.

Vrlo je važno, da se nakon parenja ne počne sa pretjeranim hranjenjem. Vlasnici su skloni tome, da naravno u najboljoj namjeri pretjerano udebljaju svoje kućne ljubimce, prije nego uopće znaju da li jesu gravidne ili ne. Prvih 30 dana nakon parenja nije uopće potrebno povećavati količinu hrane. Hrana mora biti kvalitetna, a danas na tržištu postoje i gotove hrane predviđene upravo za gravidne ženke.

U drugoj polovici, dakle nakon mjesec dana i nakon potvrde graviditeta ultrazvukom, obrok treba povećati za jednu četvrtinu a može se davati i 2 umjesto dosadašnjeg jednog obroka na dan. Pretjerana debljina može uzrokovati probleme na samom okotu, pa još jednom napominjemo da sa hranom ne treba pretjerivati. Nije potrebno dodavati nikakve vitamine ni minerale, jer u prevelikim dozama mogu imati štetne učinke.

Prije samog okota dobro je posavjetovati se sa veterinarom koji će vam opisati normalan tok, i upozoriti vas kada morate potražiti stručnu pomoć.

I kuje i mace obično sve obave same i nije im potrebna naša asistencija. Dakako da postoje i iznimke, ali u tom se slučaju telefonski obratite za pomoć veterinaru pa ćete dobiti savjet o tome kako trebate postupiti.

Porod započinje pripremom kuje ili mace koja postane nemirna, odbija hranu, a neke i povraćaju. Iz vagine počinje cijediti iscjedak sličan bjelanjku, a tjelesna temperatura pada za cijeli stupanj (sa 38.5 na 37.5) i to u vrijeme kada prvi trudovi počnu otvarati porodni kanal.

Druga faza poroda jest faza istiskanja ploda sa jakim trudovima. Vremenski razmak između 2 ploda je od 5 do 30 minuta (prosječno, može biti i duži) ako je leglo brojno razmak između zadnjih štenaca može biti i do 3 sata. Treća faza poroda je istiskanje posteljice i obično se isprepliće sa drugom fazom.

Reagirati treba ako graviditet traje dulje do 65 do 70 dana, ako primijetite da štene viri iz porodnog kanala unatoč jakim trudovima, ako kuja ima jake trudove duže od pola sata, a nisu uspješni, ako su trudovi slabi i traju duže od 3 sata te ako nakon jednog šteneta duže od 4 sata nema trudova, a u maternici ima još plodova.

Kod mačaka porod može trajati i 24 sata. Veterinara pozovite ako maca ima jake trudove duže od 2 sata, a nema mačića.

I za kraj, zapamtite da svakoj ženki tokom i nakon poroda treba mir. Zato nemojte od toga raditi predstavu za prijatelje i rođake, već je pustite da to samo obavi prirodnim tokom, a vi iz prikrajaka kontrolirajte da li je sve u redu, tako da možete uskočiti ako priroda zakaže.

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.